2024. április 16. | 13:34

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy interjúban rávilágított, hogy, 7-9 százalékkal magasabbak a magyarországi üzemanyagárak, mint amekkora a régiós átlag.

Az év eleje óta szinte hétről hétre arról lehetett olvasni, hogy növekszik az üzemanyagok ára. Január óta a benzin literenkénti ára 105, a dízelé 85 forinttal emelkedett. Cikkünk közzétételekor a normál benzin átlagára 641 forint, míg a normál gázolajé 654,1 forint a Holtankoljak.hu információi szerint.

Nagy Márton a Világgazdaságnak adott interjúban azt mondta, hogy úgy vélik, 7-9%-kal magasabbak a hazai üzemanyagárak, mint a régiós átlag. Lépéseket tettek azért, hogy ne puszta találgatás legyen ez a számadat.

“De annak érdekében, hogy ne legyen vita arról, hogy pontosan mi is a régiós átlag, a KSH-t bíztuk meg, mint független objektív szervezetet, hogy alakítsa ki ennek módszertanát. Jövő hét péntektől fogja publikálni a szomszédos országok üzemanyagárait, és az átlagokat, utána tud a kormány dönteni, hogy beavatkozik-e vagy sem az üzemanyagpiacon” - mondta Nagy Márton a lap számára.

A Világgazdaság már korábban is írt arról, hogy banki elemzők szerint újabb benzinárstop jöhet. Egyelőre a kormány nem jelentett be ilyen lépést.

Depositphotos