2022. december 21. | 14:08

Egy maratoni táv lefutása önmagában is komoly kihívásokat jelent, főleg, ha közben majdnem elgázolnak.

Az extrém futás kategóriában világcsúcsra törő Szilágyi Zoltán dolgát nem csak a körülmények, hanem egy 23 éves fiatalember is próbára tette. 

2022. január 22-én történt ugyanis, hogy a sportember negyedmagával nekivágott a kísérletnek Heves megyében, de arra semmiképpen sem számított, hogy az embertpróbáló feladaton felül még egy elszabadult gépjárművel is szembe kell néznie. 

A 24-es számú főúton Recsk irányába haladt a futó, amikor szemből, nagy sebességgel érkezett meg a vétkes sofőr. A kanyarban uralmát vesztette a gépjármű felett, majd egy korrigálási kísérlet után a menetiránnyal szemközti sávba csúszott át. 

Sajnos a baleset már nem volt elkerülhető, a sportoló kerékpáros kísérőjét eltalálta az autó, ami nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott. Zoltán is kizárólag macska reflexeinek köszönhette, hogy nem az autó motorháztetején, hanem az út mellett ki. 

Az autót egy 23 éves fiatalember vezette, akivel szemben az Egri Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indított eljárást.


A Btk. a következőképpen rendelkezik az esetről:

235. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált, c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.


Új információk szerint a Járási Ügyészség felfüggeszette az eljárást az elkövetővel szemben - közölte a Heves Megyei Főügyészség helyettes szóvivője. Ennek pontos oka még nem ismert.

Az esetről készült videót alább megtekintheted:

Magyarország Ügyészsége