2019. augusztus 28. | 21:44

Kevésbé súlyos esetben is vaskos összegre bírságolhatnak a rendőrök.

Társszerző: Hajdu Balázs

Kánikulával búcsúzik a nyár, a következő hétvégén is sokan indulnak meg a vízpartok felé. A legtöbben ilyenkor könnyű öltözetet választanak, ám a sofőrnek érdemes gondoskodnia a megfelelő lábbeliről.

Az Egyesült Királyságban érvényben lévő közlekedési rendszabályok értelmében

„vezetéshez olyan lábbelit kell viselni, mely nem akadályozza a sofőrt az autó megfelelő irányításában.”

A papucs könnyen lecsúszhat, beszorulhat a pedálok alá, emiatt nehezebbé válik a fékezés, így megnő a baleset okozásának kockázata.

Ha a rendőrség összefüggést talált a baleset és a sofőr lábbelije között, akkor a szigetországban 36 000 forintos azonnali bírsággal, valamint három büntetőponttal jár. A vétkesek súlyosabb esetekben akár 180 000 forintos pénzbüntetést, kilenc feketepontot, valamint vezetéstől való eltiltást is kaphatnak.

Egy biztosítótársaság által végzett tanulmány szerint a brit autósok 27 százaléka kockáztatja a büntetést, ennyien cserélik ugyanis papucsokra a sokkal biztonságosabb cipőiket.

A vezetéshez használatos lábbeli követelményei:

  • A lábbeli talpa ne legyen 10 milliméternél vastagabb, ám ne legyen túl vékony, vagy puha sem
  • Legyen elég masszív ahhoz, hogy a sofőr lába ne csússzon le a pedálokról
  • Ne legyen túl nehéz.
  • Ne korlátozza a bokák szabad mozgását.
  • Legyen elég vékony, nehogy a sofőr véletlenül egyszerre nyomjon le két pedált

„Indulás előtt a sofőrnek meg kell győződnie arról, hogy sem a ruházata, sem pedig a lábbelije nem akadályozza a jármű megfelelő irányításában. A papucsok balesetveszélyesek lehetnek, baleset okozása esetén a vétkes gondatlan vezetés miatt szabálysértést követ el. Ha az ügy bíróságra kerül, a nem megfelelő lábbeli súlyosbító körülményt jelenthet az ítélet meghozatalakor” - mondta Neil Greig, az IAM RoadSmart kutatási és szabályozási igazgatója a Sun Motorsnak.

„Örülünk, hogy a sofőrök nagyobb része veszélyesnek tartja a papucsban való vezetést. Ezeket a lábbeliket nem erre találták ki – könnyedén lecsúszhatnak, beszorulhatnak a pedálok alá, ami problémát okozhat a fékezés során. Inkább válasszunk olyan viseletet, mely nem veszélyezteti a saját, és mások testi épségét az utakon” - tette hozzá Selim Cavanagh, az Ingenie biztosítótársaság vezérigazgatója.

Te miben szoktál vezetni a nyári hőségben?