2023. szeptember 14. | 08:10

Jelentősen megnőtt a villanyrollerek száma az utóbbi időben idehaza. Arra lehet számítani, hogy a KRESZ-módosítás érinteni fogja ezeket a közlekedési eszközöket is.

Párizsból már kitiltották a bérelhető elektromos rollereket, Magyarországon azonban tervben sincs ilyesmi. A szabályozásuk azonban nem megoldott, ennek kapcsán azonban hamarosan változás történhet.

Várhatóan a legfeljebb 25 km/h-s végsebességű rollereket kerékpárnak minősítenék, az ennél gyorsabbakat pedig segédmotoros kerékpárnak. Egyelőre nem tisztázott, hogy kell-e majd kötelező biztosítást kötni rájuk.

A segédmotorokra muszáj Magyarországon kötelező biztosítást kötni, így logikus volna, ha a 25 km/h-nál nagyobb végsebességű elektromos rollerekre is kellene majd, derül ki a Netrisk összeállításából. A németeknél az e-rollerekre szükséges kötelező biztosítást kötni, ám azokkal legfeljebb 20 km/h-s sebességgel lehet közlekedni, és kizárólag 14 éven felüliek vezethetik őket.

Körülbelül 80-100 ezer roller lehet használatban Magyarországon a Jövő Mobilitása Szövetség szakértőinek becslése alapján. Az, hogy mennyi lesz a rollerekre vonatkozó kötelező biztosítás díja - már amennyiben lesz ilyen - csak megbecsülhető, mondta Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

2018 óta a Netrisknél 82 ezer segédmotor-kerékpár biztosítás került megkötésre. 2023-ban ez a szám már elérte a 11 ezret, míg a teljes tavalyi esztendő során 14 ezer ilyen biztosítást kötöttek.

A segédmotor-kerékpárokra kötött kötelező biztosítások díja minden évben emelkedik. 2018-ban 3200 forint volt a Netrisknél kötött biztosítások átlagdíja. Ez az összeg 4200, 4400, 4600 majd 4700 forintra ugrott. Idén már az 5000 forintos határt is átlépte a biztosítási átlagdíj.

„Még egyszer fontos kiemelni, hogy ezek az adatok a segédmotorkerékpárokra vonatkoznak, a villanyrollereknél még nem biztos, hogy lesz biztosítási kötelezettség és a díjak is eltérhetnek ettől, de a nagyságrendre iránytűként szolgálhatnak” - tette hozzá Besnyő Márton.

Netrisk.hu sajtóközlemény

Depositphotos
  • Címkék: