2022. január 14. | 14:18

A segédmotorok rendszámozásáról is szót ejtett a minisztérium.

Mint ismert, 2022 júliusában kezdik el kiadni az új magyar rendszámokat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Origo megkeresésére elmondta, hogy az új rendszer életre hívásával kapcsolatos előkészületek már zajlanak és jelenleg úgy néz ki, hogy a bevezetés időpontját nem kell elhalasztaniuk.

Az ITM azt is elárulta, hogy a váltás pillanatában egyes rendszámtípusok megszűnnek hazákban. A lassú járműre, annak pótkocsijára kiadott, szabványtól eltérő színű rendszámtáblákat kivezetik, az ilyen típusú járművek a jövőben általános rendszámtáblát kapnak. Ugyanilyen általános rendszámot kapnak az utánfutók és pótkocsik, ez szintén változás a mostani rendszerhez képest.

Új magyar rendszámtáblák
Fotó: Innovációs és Technológiai Minisztérium

Az új rendszámok első két karaktere csak két magánhangzó vagy két mássalhangzó lehet, a kettős mássalhangzók (például cs, gy stb.) itt nem jöhetnek szóba. Ezt a jogszabályt azért hozták, hogy ne lehessen értelmes szavakat kombinálni a négy karakterből. Most az is kiderült, hogy az egyénileg kiválasztott rendszámok sem bújhatnak ki eme szabály alól.

Annak, aki értelmes szavakat kíván viszontlátni az autó elejére és hátuljára szerelt azonosítókon, annak egyedileg előállított rendszámot kell vásárolnia, azok akár hat folyamatos betűjelet is tartalmazhatnak. Az ilyen rendszámok ára 435 000 forintban lett meghatározva.

A járműtulajdonosokra háruló magas költségek miatt a segédmotorok rendszámozása továbbra sem téma, közölte az ITM.