2024. január 25. | 10:44

A tegnapi áremelést követően a hétvégére újabb drágulás várható a töltőállomásokon.

Nem tett jót az üzemanyagok árainak a kétlépcsős jövedékiadó-emelés. Az is igaz, hogy közben a Mol folyamatosan csökkentette a nagykereskedelmi árakat, így mire január 15-én elértük az összesen 41 forintos emelést, addigra a benzin jóval 600 Ft alatt, a gázolaj épphogy efölött tanyázott.

Az elmúlt közel két hétben azonban minden lehetséges alkalommal emelkedtek az árak. A 95-ös 578 forintjából tegnapra 585, a dízel 606 forintos literárából pedig 619 forint lett.

Ezen csavar még egy kicsit a Mol, ugyanis holnaptól 5, illetve 6 forinttal tovább drágítja az üzemanyagok nagykereskedelmi árát. Így az átlag a benzin esetében 590-re, a gázolajnál 625 forintra módosul.

A tavaly ilyenkor látottaknál egyébként még mindig sokkal jobb a helyzet, hiszen akkor 631 és 693 forintos átlagárakat láthattunk a töltőállomásokon – a még alacsonyabb jövedékiadó-értékek mellett. A drágulás mögött az állhat, hogy a kőolaj világpiaci ára 80 dollár körül alakul hordónként, ami az elmúlt hónapok 78 dolláros átlagárához képest magasabb, míg a forint az amerikai fizetőeszközhöz képest visszagyengült az utoljára december közepén tapasztalható 356 forintos szintre – 345-ről.

Aki teheti, továbbra is tájékozódjon előre az útvonalán található kutak árazásairól, hogy az átlagár alatt tankolhassa az üzemanyagot. Ha egy mód van rá, kerüljük az autópályákon üzemelő állomásokat, mert ezek magas üzemeltetési költsége és jó elhelyezkedése az árképzésben is meglátszik.

Depositphotos