Érdekes dolgokat mesélt a madridi hókáoszt testközelből átélő magyar hölgy

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-01-13, 14:16

A Filomena vihar évtizedek óta nem látott hómennyiséggel takarta be a spanyol fővárost.

Január elején szinte teljesen megbénult a madridi felszíni közlekedés, mivel a napokon át tartó havazás miatt helyenként 60 centiméteres hófalak alakultak ki a városban. Egy magyar hölgy testközelből élte át az arrafelé extrémnek számító havazást, szerda reggel pedig érdekes dolgokat mesélt a hókáosszal kapcsolatban Sebestyén Balázsék rádióműsorában.

Hóban elakadt autók Madridban

A Filomena vihar 1971 óta nem látott hómennyiséget zúdított a spanyol fővárosra, a rendkívüli helyzet okán a helyi közlekedési vállalat kénytelen volt leállítani a buszközlekedést. Az autóforgalom is megbénult néhány óra leforgása alatt, és az elővárosi vonatok sem jártak egy darabig. Egyedül a metró ment éjjel-nappal, mivel a föld alatt közlekedő eszközöket nem érintette a havazás.

Járművek a hó fogságában

A Balázsék című rádióműsorban megszólaló magyar hölgy (aki jogászként dolgozik külföldön) elmondta, hogy Madridban nincsenek hókotrók, azok más provinciákból lettek átvezényelve a városba. Honfitársunk az utcán sétálva magára hagyott buszt és kidőlt fa által megrongált autót is látott (az interneten keringő videók alapján a spanyolok hatalmas hógolyócsatákat is vívtak egymással az utcákon).

Anna elmondása szerint a spanyolok nem tudnak arról, hogy van téli gumi is a világon, ebből kifolyólag senki sem indul útnak autóval, mert mindegyiken nyári abroncsok vannak. Ezt a kijelentést azért illik fenntartásokkal kezelni, én biztos vagyok benne, hogy a spanyolok is tisztában vannak a téli gumi létezésével, az már más kérdés, hogy náluk nem nagyon kapni, mert Spanyolországban gyérebb a kereslet irántuk. Anna megerősítette azt is, hogy vannak olyan lakások Madridban, ahol nincs fűtés. Ott most előkerülhetnek a hősugárzók.

A fővárosi utak takarításába a katonaság is bekapcsolódott, de értelemszerűen lassan haladnak, több hókotróra lenne szükség. Ráadásul arra sem lehet számítani, hogy a hó majd gyorsan elolvad a következő napokban, ugyanis évek óta nem látott hideg van Spanyolországban, folyamatosan dőlnek meg a helyi hidegrekordok. Az extrém időjárás miatt sajnos az egészségügyben dolgozók is nehezebben tudnak eljutni a kórházakba, ami hátráltatja a koronavírus-járvány elleni küzdelmet.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

MTI

Twitter

YouTube

Kapcsolódó írások

Újabb forgalmi változás az M0-án
2018. szeptember 14.
Újabb átalakítás várható az M0-ás déli részén. A forgalmat akarják gyorsítani, amihez változtatni kell, a munkálatok során 1-1 sávban fog haladni a közlekedés.
A székesfehérvári Auchannél lévő körforgalom fentről fotózva
2018. november 14.
A székesfehérvári Auchannál lévő körforgalmat fogják áttervezni, a munkálatok valószínűleg 2019-ben elkezdődnek.

További hírek