2021. július 26. | 00:13

Egy sor újdonság érhető el az alkalmazás frissítése esetén.

A Google 2019 júniusában, még a pandémia kihirdetése előtt olyan forradalmi újdonságokat vezetett be navigációs alkalmazásában, amely lehetővé tette azt, hogy a felhasználók elkerüljék a zsúfolt buszokat, vonatokat és metrókat. A tömeg elkerülésére szolgáló funkció kezdetben 200 városban volt elérhető, a Google azonban most bővíti a szolgáltatás elérhetőségét: több mint 100 ország 10 ezer közlekedési szolgáltatója fér hozzá ezen adatokhoz.

Az újdonság bevezetésének időzítése önmagában is érdekes, az pedig bizonyos, hogy manapság egyre többen törekszenek arra, hogy kerüljék azokat a helyzeteket, amikor túlságosan közel kerülnek másokhoz. Márpedig erre a tömegközlekedési eszközökön minden esély megvan. Bizonyára sokan örülnek tehát, hogy szélesebb körben érhetők el a közlekedési eszközök zsúfoltságára vonatkozó adatok.

Az internetes keresőóriás bejelentése szerint Sidney és New York városában azt tesztelik, hogy valós időben mutassák, mennyire zsúfoltak az egyes metrókocsik, nem pusztán maga az egész szerelvény. Ez a funkció azonban ideheza még nem elérhető.

A valós idejű közlekedési adatok Magyarországon a BKK adatbázia alapján a Google Térkép útvonaltervezőjéből eddig is elérhetők voltak, ezek a funkciók tovább bővülnek. A Google Maps alkalmazásból kideríthető lesz, hogy egy adott járművön van-e ülőhely és állóhely. Meg lehet tudni továbbá azt is, hogy akadálymentesített-e egy adott közlekedési eszköz és maga a peron, ha igen, akkor pontosan milyen módon, de arra is választ kaphatnak az utasok, hogy van-e kamera vagy biztonsági szolgálat a járművön, továbbá mennyire van meleg rajta.

A Google Térkép nem csak a közlekedési eszközök zsúfoltságát tudja megmutatni, hanem azt is, hogy úticélunk és környezete kapcsán mi a helyzet.

Még több adatot képes tárolni a Google

A Helyelőzmények mentése funkció bekapcsolása esetén a Maps iOS és Android rendszerű eszközökön is képes lesz listázni, hogy hol jártunk, és információkat gyűjt az adott helyekre vonatkozóan. Az alkalmazás egy étterem meglátogatása után megkérdezi, hogy elvitelre kértünk ételt, vagy ott fogyasztottuk el. A felhasználók visszajelzést küldhetnek a kiszolgálás gyorsasága és minősége felől is többek között.

Androidosok számára az Idővonal menü alatt megjelenik a Kirándulások menüpont, amely megmutatja a korábban meglátogatott helyszíneket, nevezetességeket és éttermeket. Meg lehet tekinteni azt is, hogy közlekedési eszközökre lebontva melyiken mennyi időt töltöttünk. Érdekesség, hogy a funkció visszamenőlegesen is működik, amely lehetővé teszi, hogy korábban elfeledett éttermeket újra felfedezzünk.

Azok, akik nem szeretnének ennyi információt tárolni és megosztani magukról a Google adatbázisával, törölheti az adatokat manuálisan, sőt, arra is van lehetőség, hogy az adatok egy idő elteltével automatikus eltávolításra kerüljenek.

Az új és bővített funkciók csak azt követően érhetők el, ha a Google Maps alkalmazást frissíted.