2021. május 20. | 10:53

Tovább fejlődik az útvonaltervezésben segítséget nyújtó térképszolgáltatás.

A Google Maps új funkciókkal bővül (Androidon és iOS-en egyaránt) a következő hónapokban, a felhasználók jelentős javulást fognak tapasztalni a navigációs alkalmazás teljesítményében, ezt ígéri Liz Reid, a Google mérnöki részlegének alelnöke.

A vállalat a Google I/O előadásán fedte fel, hogy az ügyfelek öt új funkció érkezésére számíthatnak az elkövetkezendő hónapokban. A változások a térképszoftver Android és iOS verziójára is ki fognak terjedni, mellette pedig a cég továbbfejleszti a Google Térkép már meglévő képességeit.

A Google 2020 nyarán bevezette a részletes utcai térképeket, amelyek a járdák, zebrák és egyéb olyan információk pontos helyét mutatják, amelyekre szükségünk lehet, hogy biztonságosan eljussunk A pontból B pontba. A Google szerint a részletes utcai térképek még az év vége előtt további 50 városban fognak megjelenni, például Berlinben, Seattle-ben és Szingapúrban.

Most pedig lássuk, mit tudnak az új funkciók:

Környezetbarát útvonalak

A Google Maps alkalmazás több útvonalat is felkínál a használónak indulás előtt, a Google állítása szerint a jövőben a Maps a legüzemanyag-takarékosabb útvonalat is tartalmazza majd. Feltehetően a Google mesterséges intelligenciája figyelembe veszi majd a forgalmi információkat, az optimális haladási sebességet és a közlekedési lámpákat, ezek alapján pedig kiszámolja, melyik útvonal vezet a célállomáshoz a legkevesebb üzemanyag felhasználásával.

Biztonságosabb útvonalak

Az AI a jövőben arra is képes lehet, hogy az adott pillanatban lehető legbiztonságosabbnak tűnő útvonalra is felhívja a sofőr figyelmét. Konkrétan a Google Maps pl. figyelembe veszi majd, hogy hány sáv van az utakon, mekkora a forgalom, majd ezeket az adatokat felhasználva határozza meg azt az útvonalat, ahol a legkevésbé valószínű, hogy hirtelen fékezni kell. Ez pedig csökkenti a baleset kialakulásának valószínűségét útközben. Ha a legbiztonságosabb útvonal becsült érkezési ideje megegyezik vagy nem különbözik annyira más útvonalakétól, a Maps automatikusan ezt az útvonalat ajánlja.

Élő nézet továbbfejlesztése

A Google Térkép élő nézet üzemmódja a kiterjesztett valóságot használja ki, hogy valós idejű útbaigazítást adjon. A legújabb frissítések megkönnyítik az élő nézet közvetlen elérését a térképről, miközben más fontos információkkal is kiegészítik azt. Konkrétan látható lesz, hogy milyen üzletek és éttermek vannak a jármű környezetében. Egy koppintás után azonnal kiderül, hogy mennyire zsúfoltak a boltok és kajáldák, emellett értékeléseket és egyéb információkat is leolvashatunk a kijelzőről. Jönnek az új virtuális utcanévtáblák is, amelyek a különösen trükkös kereszteződésekben történő navigálás során segíthetik ki az embert. Az utazók a Live View segítségével azt is láthatják majd, hogy éppen milyen messze vannak a szálláshelyükhöz képest.

Forgalmi adatok

A Google Maps meg tudja mondani, mikor várható nagy forgalom az egyes üzletekben és múzeumokban, így a felhasználó ennek megfelelően tervezheti meg az időbeosztását (ez a funkció egyébként annyira hasznos, hogy a pletykák szerint az Apple is dolgozik a saját verzióján az Apple Maps jövőbeli frissítéséhez). A Google tervezi, hogy bővíti a helyek forgalmának mérésére szolgáló eszközök számát, és a Maps hamarosan képes lesz megmondani, hogy mekkora a gyalogosforgalom az egyes kerületekben. Az ötlet lényege, hogy így elkerülheted a túlzsúfolt helyeket - vagy egyenesen oda is navigálhatod magad, ha az a fajta ember vagy, aki élvezi a nyüzsgést.

Ajánlások továbbfejleszése

A térképszoftver a közeli vállalkozásokról, éttermekről és egyéb érdekességekről is tájékoztatni tudja a felhasználót. Ezek a javaslatok a Google szerint a jövőben sokkal célzottabbak lesznek. Ha például reggel indítjuk el a Google Térképet, akkor valószínűleg az ajánlások arra térnek ki, hova érdemes beugrani egy kávéra vagy reggelire, este pedig a vacsorázási lehetőségek között válogat. Hétvégente pedig tippeket adhat arra nézve, hol lenne érdemes kirándulni.

Az Apple-höz mellett a Google is frissítette több magyar nagyváros utcaképét. A magyarországi leányvállalat beszámolója szerint többek között Miskolcra, Egerbe, Debrecenbe, Szolnokra, Nyíregyházára, Békéscsabára, Szentesre, Veszprémbe, Tatabányára, Szombathelyre, Sopronba, Pécsre, Kaposvárra és Szekszárdra is ellátogattak a Google autói idén tavasszal. A korábbi frissítések rengeteg országot érintettek, vélhetően az új funkciók is több millió emberhez jutnak el.