2021. február 02. | 11:53

Az algoritmusok több tízezer nyilvános töltőállomásból választják ki a legideálisabbakat az adott útvonalterv kapcsán.

A villanyautók egyre népszerűbbek a világon, mondjuk az autógyártók rá is vannak kényszerítve az elektromos hajtáslánccal szerelt járművek gyártására. A villanyautózásnak azonban több hátránya is van még, az egyik legnagyobb gond az, hogy drágák. Emellett a hosszú kiruccanások előtt komoly fejvakarásra kényszerülnek a sofőrök, alaposan utána kell nézniük annak, hogy út közben hány darab töltőállomással számolhatnak, és azoknál mennyit kell fizetni a „tankolásért”. Ez utóbbi problémakörre kínálnak megoldást a Google Maps legfrissebb funkciói.

Voltak olyanok, akik eddig sem voltak stresszesek emiatt, a Tesla útvonaltervezője ugyanis a szóba jöhető töltőpontokat és a töltési időt is megtervezi az ember helyett. A többieknek pedig ott volt az ABRP, ami viszont olyan elementáris adatokkal nincs tisztában, mint az autó adott töltöttségi szintje és fogyasztása. Változó helyzetben (ha mondjuk jobban odalépünk a kocsinak) nem is tudja újratervezni az elsőként kidobott töltési tervet, ami problémás helyzetekhez is vezethet.

A Google felismerte a piac igényét, a cég beszámolója szerint a Google Maps az újonnan kifejlesztett útvonaltervezési algoritmusoknak hála most már közbenső töltési pontokat is tud ajánlani a villanyautósoknak. Ha az ember a hatótáv tekintetében távoli úti célt ad meg, akkor a Google Maps algoritmusai több tízezer töltőállomás közül kevesebb mint 10 másodperc alatt kiválasztják azt a kettőt vagy hármat, amelyek a leginkább elősegítik a gyors célbaérkezést. Az alkalmazás azt is megmondja, hogy az egyes töltések mennyi ideig tartanak, így természetesen a teljes becsült utazási időt is ki tudja számítani másodpercek alatt.

Rövidebb utak esetén a Google Maps által feldobott töltési pontokból kiválaszthatóak azok, melyek a számunkra leginkább megfelelőnek tűnnek, tehát nem kell külön utánajárni annak, hogy a kiválasztott útvonal vonzáskörzetében merre találhatók az oly fontos állomások. Olyan szempontok szerint is lehet válogatni a pontok között, hogy melyek találhatók számunkra szimpatikus bevásárlóközpontok vagy éppen kávézók közelében. Ez azét fontos, mert töltés közben nem kell unatkozni az autóban, hanem el lehet ugorni a boltba.

Az új funkciókat egyelőre csak az Android alapú rendszert használó villanyautók (pl. a Polestar 2 vagy a Volvo XC40 Recharge) kapják meg. Később persze bővülni fog azon modellek listája, amelyek szintúgy igénybe tudják majd venni ezeket a hasznos tippeket.

Elektromos autót vásárolnál? Ne habozz tovább, és keresd fel a Magyar Autókereskedőház Zrt. kollégáit telefonon (+36203663447) vagy e-mailben!