2020. október 05. | 15:29

A cél, hogy globális méretekben is felvegyék a versenyt a többi autógyártóval szemben, akik már évek óta foglalkoznak elektromos autók gyártásával.

A svédek első tisztán elektromos autójukat szeretnék hamarosan kigurítani a gyártósorok közül, ami azt jelenti, hogy a Volvo is elindul azon az úton, amelyre a legtöbben már ráálltak, és már jó ideje rajta is vannak. Ezzel egyértelműen lépéshátrányba került az autópiac többi szereplőjéhez képest, főleg, ami az európai piacot illeti. A svéd márka viszont olyannyira belekezdett az új irány képviseletébe, hogy egyből egy konkrét tervet állítottak elénk. A program lényege, hogy a következő öt évben öt tisztán elektromos autójuk legyen, valamint 2025-re azt szeretnék, ha a globális értékesítés 50 százalékát már az elektromos autók tennék ki. Az első jövevény tehát az XC40 Recharge SUV lesz.

A Volvo ezzel egyértelműen konkurens típust szándékozott adni a Tesla Model Y-nak, ami pedig az XC40 előrendeléseit illeti, erre az évre állítólag minden modell elkelt.

„A mai nap egy rendkívül fontos esemény a Volvo Cars és minden alkalmazottunk számára, itt Gentben. Amint folytatni tudjuk a villamosítást, abban a pillanatban megváltozik az egész globális gyártási hálózatunk is” – mondta Javier Varela, a Volvo globális ipari műveletekért és minőségért felelős vezető.

Volvo XC40 Recharge elektromos hajtása 400 lóerőt produkál. Más SUV modellekkel összehasonlítva érdekesség, hogy hogyan tudja megmozgatni a brutális tömegét, ami 2,15 tonna. Ezt mindössze 4,9 másodperc alatt tudja 0-ról 100 km/órás sebességre gyorsítani, míg végsebessége 180 km/h. A lítium-ion akkumulátor az utastér alatt helyezkedik el, 78 kWh kapacitással. A hatótávolsága 400 km lesz, és ha lemerül, akkor egy 150 kW-os gyorstöltővel alig 40 perc alatt 80 százalékosra tölthető.

Ha érdekelnek még további XC40-es Volvo modellek, nézd meg alábbi videónkat.

Amennyiben nem indulna el, kattints és nézd meg saját YouTube csatornánkon.