szombat - 2022. szeptember 24.
12.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 688 Ft
D 764 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Megújul a Google Térkép

Az új dizájnnak köszönhetően fontos funkciók kezelése válik egyszerűbbé.

15 éves lett a Google térképes alkalmazása, melyet egy nagyobb frissítéssel ünnepel a techóriás. Megújul a program logója és a főképernyőn található alsó ikonsáv is, így bizonyos funkciók elérése könnyebbé, gyorsabbá válik. Az eddigi három funkció helyett (Explore/Felfedezés, Commute/Ingázás, For you/Önnek) innentől kezdve öt tagúra bővül az ikonsáv funkcióinak száma: Explore/Felfedezés, Commute/Ingázás, Saved/Mentett helyek, Contribute/Hozzájárulás, Updates/Újdonságok.

Mit tudnak az egyes funkciók?

Explore/Felfedezés

A felfedezés opcióval a tartózkodási helyhez közel, vagy a kiválasztott régióban lehet különböző szolgáltatásokat találni. Legyen szó étteremről, benzinkútról vagy autószervizről, gyorsan és egyszerűen lehet bármilyen helyi vállalkozást találni. Jellemzően relevancia szerint, illetve távolság alapon listázza a rendszer a találatokat. Hasznos, ha nem tudjuk pontosan a keresett szolgáltatás cégnevét, mert elég rábökni a kategóriára (pl. éttermek) és már láthatóvá is válnak a közeli helyek.

Commute/Ingázás

A Google Térképben lehetőség van az otthonunk és a munkahelyünk megadására, beállítására. Erre nem feltétlenül azért van szükség, mert így a vállalat még többet tud majd rólunk, hanem azért, mert a Commute/Ingázás funkciót is kihasználhatjuk. Az ikon érintésére a képernyő felső részén megjelenik a Haza/To home vagy a Munkába/To work lehetőségek. Az éppen aktuális célállomás kiválasztásával pedig gyorsan ki is kalkulálja a program a leggyorsabb útvonalat.

Saved/Mentett

A Mentettek közé azon helyszíneket, szolgáltatókat érdemes rögzíteni, amiket gyakran látogatunk. Természetesen a sűrű úti célokat hamar megjegyezi az ember, ám mégis célszerű lehet navigálással elérni őket, mert az alkalmazás igyekszik a forgalmi dugók elkerülésével a leggyorsabb útvonalakat felajánlani számunkra. Azért is érdemes lehet a navigáció funkciót használni, mert kijelzi a valós sebességünket, illetve mutatja a telepített és a mások által lejelentett kamerákat is.

Contribute/Hozzájárulás

A web 2.0 elterjedése óta mindenki hallathatja hangját és lobogtathatja véleményét az interneten. Pontosan erre való a Hozzájárulás funkció. Itt megoszthatjuk tapasztalatainkat, értékelhetjük a különböző szolgáltatásokat és feltölthetjük az általunk készített fotókat is a helyszínekről. Vicces kedvűek olyan földrajzi helyeket is értékelhetnek, mint például a Csendes-óceán, de jellemzően hasznos tanácsokkal találkozni ebben a menüpontban. Használatával Te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy értékes tapasztalataid által mások is felkészültebbek legyenek a különböző helyeket illetően.

Updates/Újdonságok

Ebben az új Google Maps funkcióban a megnézésre érdemes helyek sorakoznak, amelyek a közelünkben találhatóak, és amelyeket mások pozitívan értékeltek. Ezt a funkciót arra érdemes használni, hogy számunkra ismeretlen helyeket fedezzünk föl, legyenek akár a lakhelyünkhöz közel vagy a nyaralásunk helyszínén.

Mint mindig, a frissítés nem érkezik meg rögtön minden eszközre, így előfordulhat, hogy a te készülékeden még a „3 ikonos” verzió fut egy darabig. Ezen általában az sem segít, ha megpróbálod újratelepíteni a programot. A fejlesztők részéről ez egy szándékos húzás, mert az esetleges programhibákat – melyek elkerülhetetlenek – szeretnék még azelőtt kijavítani, hogy eljut hozzád a frissített verzió.

Tapasztalatom szerint Magyarország nem tartozik azon területhez, amelyik az elsők között kapja meg az újdonságokat, de mint mondtam, ennek az előnye, hogy egy jobb program kerül majd az eszközeinkre. Természetesen bugok, hibák így is előfordulhatnak és számítani kell rájuk. Te is tapasztalhattad, hogy egy ideje a Google Térkép akadozva fut a régebbi telefonokon, melynek oka általában a kevés rendelkezésre álló RAM memória. Ha te is lassúnak érzed a programot, akkor érdemes „megtisztítani” a telefont a szükségtelen, nem használt alkalmazásoktól, hátha begyorsul a rendszer.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!