Világszerte több millió ember használja a Google Mapset utazás közben, és nagyon úgy néz ki, hogy a felhasználók hamarosan megismerkedhetnek egy új funkcióval, ami éjszaka kapóra jöhet, ha idegen helyen csámborog az ember.

Az XDA fejlesztői szúrták ki, hogy az alkalmazás legújabb verziójának (v10.31.0) béta változatában felbukkant egy kód, amely azt mutatná meg az embereknek, hogy mely utcákban van rendben a közvilágítás. A funkciót bekapcsolása után a Google Térkép sárgával jelölné azokat az utcákat, ahol a lámpák normálisan megvilágítják az úttestet és a járdát, de felhívná a figyelmet azokra a szakaszokra is, ahol gyér a világítás, vagy egyáltalán nincs is.

Úgy hírlik, hogy a felhasználóknak rá kellene közelíteniük az adott utcára, hogy lássák, mi a helyzet arrafelé a közvilágítással. De egyáltalán nem biztos, hogy a funkció minden országban elérhető lesz, azt pedig egyelőre nem lehet tudni, hogy az újítás mikor kerül be az alkalmazásba.

A funkció ugyanis még fejlesztés alatt áll, így arról sincs információ, hogy a Google hogyan jutna hozzá a megfelelő adatokhoz, és az is rejtély, hogy a meglévő adatokat hogyan tudja majd frissíteni egyik pillanatról a másikra.

Az alapgondolat viszont szerintem remek, az új funkció hasznos lehet a turistáknak, akik idegen helyen járnak, de azok az autósok is bátran használhatják majd, akik olyan terepre merészkednek, ahol korábban még soha nem jártak, és szeretnék elkerülni a sötét helyeket.

Ha kíváncsi vagy az autós világ legfrissebb híreire, akkor nézd végig az Alapjárat aktuális hírműsorát!