Ez nem vicc: petíció indult, hogy Budapest belvárosában betiltsák a dudálást

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-08-13, 12:21

A cikk megjelenéséig 18 ember írta alá a javaslatot.

A Bp-i Autósok Közössége nevű Facebook-oldal szúrta ki, hogy petíció indult a peticiok.com oldalon, hogy tiltsák be Budapest belvárosában a dudálást, mondván a legtöbben nem indokoltan használják a dudát, hanem az agressziójuk kifejezéseként. Elsőre tényleg nehéz elhinni, de tényleg nem április elsejei tréfáról van szó.

A petíció szövege azzal indít, hogy a belváros lakhatatlan az állandó dudálás miatt, majd azt is megtudhatjuk, hogy 10-ből 5 autós indokoltnak tekinti a dudálást:

  • Ha valaki parkolás miatt lassít,
  • Ha valaki beparkol (kifelé nem zavarja, akkor örül a helynek),
  • Ha az előtte bekanyarodó átenged egy vagy több gyalogost,
  • Ha szerinte lassan megy át a gyalogos a zebrán,
  • Ha szerinte lassan indul el zöldnél az előtte álló

A petíció végén egy felhívás is olvasható, ebben arra szólítják fel a döntéshozókat, hogy Bécshez hasonlóan Budapesten is tegyenek ki figyelmeztető táblákat, mert Budapest belvárosa már élhetetlen.

Egyébként a KRESZ szerint hangjelzést adni csak balesetveszély esetében, a baleset megelőzése érdekében, valamint - lakott területen kívül - az előzési szándék jelzése céljából szabad. Vagyis már régen gondoltak arra, hogy büntessék azt, aki indokolatlanul dudál. Ezt a petícióban sem felejtik el megemlíteni, de úgy látszik, hogy ez pár embernek nem elég.

Vezetés közben dudál egy sofőr

A petíciót a cikk megjelenéséig 18 ember írta alá, nagy támogatottsága tehát nincsen. Az egyik aláíró az alábbi kommentet fűzte a petícióhoz:

Aláírom, mert szörnyű reggel arra kelni, hogy egy barom nyomja a dudát egész tenyérrel, és akkor is dudál, ha nem történik semmi. Legyen olyan mint Bécsben. Tiltsák be a dudát, legalább a belvárosban.

Egy másik aláíró szerint agresszívek az autósok, még a gyalogosokkal is. A dudálás pedig szinte állandó divattá vált szerinte, ezért támogatja a kezdeményezést.

Azt tudjuk, hogy nem csak emberek szeretnek dudálni.

Facebook

Peticiok.com

Kapcsolódó írások

szmog az Erzsébet híd felett Budapesten
2019. május 30.
Az Euro 5-ös dízeleket is korlátozzák majd a szmogriadó alatt  
Max Verstappen tart bemutatót Budapesten egy F1-es kocsival
2020. január 28.
Verstappenék nem lesznek elérhetőek a munka ünnepén.

További hírek