A 2019-ben globálisan eladott elektromos autók száma elérte a 2,1 milliót, a várakozások szerint a számok az idei évben is meredeken emelkedni fognak. 2020 lehetett volna erősebb év is az autóiparban, ám a koronavírus-járvány ebben az ágazatban is éreztette negatív hatását. Szerencsére az elektromos autók szegmensében nem annyira rossz a helyzet, mint az iparágban általában.

Az árak összehasonlításával foglalkozó Uswitch weboldal munkatársai beleásták magukat az adatokba, és megvizsgálták, melyek a legnépszerűbb elektromos modellek a világ különböző részein. Összesen 60 országot vettek górcső alá, ezek közül 21-ben a Tesla került a lista élére. A Tesla Model 3 a világ legnagyobb példányszámban eladott elektromos autója, a vizsgált államok közül 19-ben ebből fogyott a legtöbb.

a legnépszerűbb elektromos autók

A kutatás szerint a Nissan LEAF kilenc országban került az első helyre, a Renault ZOE hat államban lett a legnépszerűbb, a Volkswagen e-Golf pedig három helyen volt a legnagyobb példányszámban eladott elektromos modell.

„A felmérés megmutatja, hogy a Tesla Model 3 uralja a piacot, 19 országban ez lett a legnépszerűbb elektromos autó. Ez annak is köszönhető, hogy jelenleg ez a legmegfizethetőbb Tesla a piacon. Jó látni, hogy a többi gyártó is ott van a listán, a Renault és a Nissan is komoly sikereket ért el az elektromos autók terén” - fogalmazott Sarah Broomfield, a Uswitch energiaszakértője.

Ezek az elektromos autók fogynak a legjobban a világ különböző részein
A legkelendőbb elektromos autók a világ országaiban

Ezek az elektromos autók fogynak a legjobban a világ különböző részein
A legkelendőbb elektromos autók Európában

Broomfield szerint amint az emberek elkezdik keresni az energiahatékony autókat, fel fogják ismerni az elektromos modellek előnyeit. Ennek köszönhetően több gyártó fog erre a szegmensre összpontosítani, így az elektromos járművek a világ kevésbé fejlett részeire is eljuthatnak. A szakértő hangsúlyozta, hogy egy elektromos autó fenntartása általában kevesebbe kerül, mint egy benzines kocsié – a feltöltés költségeit azonban érdemes figyelembe venni az adott országban.