2022. január 1-jén több változás is történt idehaza, például hatályát vesztette a lejárt okmányokról és ügyintézésről szóló kormányrendelet, illetve újabb magyar utak váltak fizetőssé.

Az e-matrica rendszerben többek között

  • az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza,
  • az M30-as autópálya Miskolc-észak és Tornyosnémeti közötti szakasza,
  • az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasza és
  • az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakasza is díjkötelessé vált.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. tájékoztatása szerint az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakasza díjmentes marad. Fontos változás az M1-es autópálya tekintetében, hogy a Komárom-Esztergom megyei éves autópálya e-matrica idéntől csak a szárligeti lejáróig lesz érvényes, ez a 2021-ben vásárolt, vagyis 2022. január 31-ig érvényes matricákra is érvényes. Tehát a Győrből Budapest felé tartóknak a Fejér megyei matricát is meg kell vásárolniuk.

Kényelmesen, mégis kényelmi-díj és egyéb költségek nélkül vennél autópálya-matricát? Ha igen, akkor látogass el a Carnotie oldalára, ahol természetesen már Jász-Nagykun-Szolnok megyére is meg tudod vásárolni az éves megyei matricádat!

Azzal, hogy az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza is fizetőssé válik, debütál a Jász-Nagykun-Szolnok megyei autópálya matrica, hívta fel a figyelmet a HVG. Mindez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a 19-ből immáron 17 megye rendelkezik fizetős útszakasszal. A kivételt Nógrád és Békés megye jelenti.

Aki érvényes matrica nélkül hajt fel egy díjköteles útra, annak sem kell feltétlenül pótdíjat fizetnie, hogy ez mégis hogyan kerülhető el, arról részletesen ebben a cikkben írtunk.