Ezek voltak a leghalálosabb autómárkák 2018-ban

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-05-15, 05:24

A KSH adatai alapján kiderült, hogy 2018-ban mely autómárkákban voltál potenciálisan a legnagyobb veszélyben a magyar utakon

A Központi Statisztikai Hivatal ismét összeszedte a baleseti statisztikáit. Ezúttal azt vizsgálták, melyek voltak a leghalálosabb autómárkák 2018-ban. Magyarország útjain összesen 10 784 ember volt érintett autóbalesetben, melyből 7 716 fő szenvedett könnyebb sérüléseket, 2 750 ember súlyosan sérült és 318-an sajnálatos módon életüket vesztették. Figyelem, ezek a számok csak az autókat érintő adatok, az egyéb 2018-as közlekedési balesetekben érintett emberek száma ennek majdnem a duplája volt.

Az alábbi táblázatban látszik, hogy Opel típusú személygépkocsiban haltak meg a legtöbben, míg Volvókban a legkevesebben 2018-ban. Fontos észben tartani, hogy ez csak az abszolút eseteket mutatja, nyilván árnyalja a képet, hogy melyik típusból mennyi van az utakon.

legtöbb halálos balesetet szenvedett autómárka 2018

Ha statisztikailag pontos adatokat szeretnél kapni, akkor 10 000 autóra vetítve kell kiszámítani a halálos balesetek számát. Ebben az esetben már a Seat áll a legrosszabb helyen (és nem az Opel), míg a Citroënben haltak meg a legkevesebben.

legtöbb halálos balesetet szenvedett autómárka 10000 autóra vetítve 2018

Ha szintén 10 000 autóra vetítve vizsgálja valaki az összes - tehát a könnyű, súlyos és halálos - balesetek előfordulását, akkor a Mercedes kerül a lista csöppet sem előkelő első helyére, míg a Toyoták számítanak a legbiztonságosabbaknak, esetükben történt a legkevesebb, bármilyen súlyosságú baleset tízezer autóra számolva.

legtöbb balesetet szenvedett autómárka 10000 autóra vetítve 2018

Érdekes megvizsgálni azt is, hogy mely napokon történik a legtöbb baleset. Az adatokból az derül ki, hogy pénteken vagy a legkevésbé biztonságban az utakon, ugyanis a balesetek 18%-a történik ezen a napon, míg vasárnap a legbiztonságosabb, akkor van a karambolok 8%-a. E statisztika mögött feltehetően azok a tényezők állnak, hogy pénteken az emberek fáradtabbak a munkás hetet követően és sokan utaznak el hétvégére is, tehát többen vannak autóban, mint más napokon.

A havi bontást elemezve látszik, hogy az októberi csúszós, ködös időben történik a legtöbb baleset, míg a legkevesebb márciusban és áprilisban van. Létezik statisztika arra vonatkozóan is, hogy melyik hazai utakon történik a legtöbb baleset. A főváros útjain az Andrássy út potenciálisan a legveszélyesebb, az autópályák közül az M3-as, az autóutak közül az M0-ás, illetve a főutak között 4-es számít a legkockázatosabbnak.

Forrás:

Kapcsolódó írások

A Teréz Körút a Nyugati Pályaudvarnál
2019. május 17.
Építkezési munkálatok miatt változik a forgalom rendje a Teréz körúton
Az M7 autópálya egyik szakasza
2019. május 17.
Az autópálya munkálatai csak szeptemberben folytatódnak
Volkswagen e-Up! elektromos kisautó elölről
2019. május 22.
Szlovákiában készülnek a konszern szupermini villanyautói
Brabus Mercedes S-osztály bütykös terepgumival
2019. május 28.
Eddig nem tudta az emberiség mi hiányzik a boldogsághoz: a 900 lóerős, terepjárásra is alkalmas Brabus limuzin