2019. január 21. | 16:13

Januárban elkészültek a tavalyi év baleseti statisztikái, az eredmények lehangolók

A rendőrség évről-évre elkészíti az első 11 hónapban bekövetkező balesetekről szóló statisztikákat, a 2017-es év javulásához képest 2018-ban sajnos újra növekedett a személyi sérüléssel járó közúti karambolok száma. A tavalyi év vizsgált időszakában 15 594 olyan balesetet regisztráltak, melynek során személyi sérülés történt. Legutóbb 2014-ben csökkent 15 ezer alá az ilyen jellegű esetek száma, akkor 14 443 volt ez az érték.

Ez a több mint tizenötezres adat 3,6 százalékkal több az azt megelőző évhez képest, mely igencsak lehangoló, tekintve, hogy a rendőrség fokozott ellenőrzéseket tartott az év folyamán szerte az országban. Ráadásul az elmúlt nyolc évben soha nem volt ilyen magas a személyi sérüléssel járó balesetek száma. Lévén, hogy a fővárosban a legsűrűbb a forgalom, és a közlekedők száma is itt a legtöbb, ebből egyenesen következik, hogy a karambolok gyakorisága is itt a legmagasabb.

A 19 megyéből 13-ban nőtt a balesetek száma, ez a tendencia pedig Budapestre is igaz. A 2018-as év vizsgált időszakában 517 halálos balesetet regisztráltak, legutóbb 2015-ben volt magasabb ez az adat, akkor 529 ilyen eset történt. Pest megye után Bács-Kiskunban volt a második legtöbb halálos karambol, hiszen ebben a régióban 51 alkalommal vesztette életét egy közlekedő baleset során.

Elhunyt és megsérült személyből összesen 20 764 volt, a súlyos sérülések száma viszont 4508-ra csökkent. Érdemes megnézni, hogy mi okozta ezeket a baleseteket, hiszen ez egy tanulságos információ. Az esetek 30 százalékában a gyorshajtás volt a kiváltó ok, további 25 százalékban pedig az elsőbbségadás elmulasztása. Kanyarodás közben az összes baleset hatoda következett be, a leggyakoribb okok közt szerepel még a helytelen követési távolság, a figyelmetlenség, az előzések és a műszaki hibák. A balesetek kétharmadát személyautók okozták, a kerékpárok további 11 százaléknyit, a teherautók pedig 7 százalékot tett ki.