2022 júliusát követően már csak olyan autók vezethetők be a piacra az Európai Unió területén, melyek a legmodernebb biztonsági berendezésekkel rendelkeznek, írja közleményében  a LeasePlan flottakezelő.

A türelmi idő júlis 6-ig tart, az elvárás első körben az új típusokra vonatkozik, a korábban bevezetett modelleket ez nem érinti. 2024. július 7-től viszont már minden új személyautónak és kishaszongépjárműnek rendelkeznie kell az eddigieken felül az uniós rendeletben felsorolt felszerelésekkel.

Automata fékrendszer
A kép illusztráció (Fotó: Depositphotos)

Ezek közé tartozik a vészfékezést jelző lámpa, a fáradtságfigyelő kamerarendszer, a sávtartó asszisztens, a tolatássegítő rendszert és az aktív sebességtartó automatika, utóbbi az adott útszakaszra érvényes sebességkorlátozás betartásáért felel.

Az Európai Bizottság az intézkedéssel a felére kívánja csökkenteni a súlyos sérülésekkel járó közlekedési balesetek számát a 2020-as helyzethez képest. Az indításgátló alkoholszonda kötelezővé tétele is felmerült, amivel az ittas vezetés miatt bekövetett incidensek számát lehetne csökkenteni. Ennek lényege, hogy negatív alkoholteszt hiányában nem lenne indítható az autó.

Ezzel az eszközzel egyelőre nem kell ellátni az új autókat, ugyanakkor a gyártóknak fel kell készíteniük az új típusokat egy ilyen berendezés fogadására, tudta meg a LeasePlan.

Nyitókép: Zeitler Mátyás / Alapjárat