2022. május 13. | 10:16

Új trendet teremthet az iparágban a bajor márka.

A BMW igyekszik csökkenteni ökológiai lábnyomát, ezért úgy döntött, hogy ezentúl megújuló anyagokból, például biohulladékból készült matt festékeket használ európai üzemeiben. Az autógyártók közül a bajor márka szánta rá magát elsőként erre a lépésre, amivel új trendet teremthet az iparágban.

BMW festőműhely
Fotó: BMW

A BMW szerint így megoldható a nyersolaj kivonása a festékek gyártási folyamatából. Ezzel és más intézkedésekkel 2030-ig több mint 15 000 tonna CO2-kibocsátás megtakarítására számít a vállalat.

BMW festőműhely
Fotó: BMW

Joachim Post, a BMW beszerzési és beszállítói hálózatért felelős vezetője arról beszélt, hogy a fosszilis nyersanyagok felhasználásának csökkentésével egyszerre kímélik a természeti erőforrásokat és csökkentik a CO2-kibocsátást. A megújuló nyersanyagokon alapuló innovatív festékek használata közelebb visz a karbonsemlegességhez, tette hozzá Post.

BMW modellek a festőműhelyben
Fotó: BMW

A zöldebb festékeket a BASF szállítja, és a BMW az első autógyártó, amely ezeket használja lipcsei és rosslyni üzemeiben. A festékek nemcsak „tisztábbak”, hanem csökkentik a nyersolaj előállítása, szállítása és feldolgozása során keletkezett szén-dioxid mennyiségét is.

BMW i4 M50
Az új i4 M50 matt fényezése Frozen Portimao Blue színben (Fotó: BMW)

Az új festékek kémiailag megegyeznek a korábban használtakkal, és ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkeznek, csak sokkal környezetbarátabbak. A BMW tavaly vezette be az EcoPaintJet Pro nevű eljárást, aminek segítségével 6000 megawattóra áramot lehet megspórolni az autófényező műhelyekben.