2022. május 09. | 15:34

A tengerentúlon is nagyon megugrott a katalizátor-lopások száma.

Magyarországhoz hasonlóan az Egyesült Államokban is meredeken emelkedett a katalizátor-lopások száma az elmúlt két évben. A tengerentúlon új törvények alkotásával igyekeznek elvenni a kedvet az ilyen típusú bűncselekményektől, írja a Kreszváltozás.

Hogy miért lett népszerű célpont a tolvajok körében az autók katalizátora, arról itt és itt írtunk bővebben, idehaza a használtautó-kereskedések sem érezhetik biztonságban magukat. 1 gramm platina jelenleg 32 dollárt ért a világpiacon, a palládium és a ródium még ennél is értékesebb: előbbiért 74, utóbbiért akár 570 dollárt is adnak grammonként. A felvásárlók egyre több pénzt hajlandók fizetni ezekért a fémekért, ezzel magyarázható a lopások gyakoriságának növekedése.

Katalizátor
Fotó: Depositphotos

A texasi Houston városában idén már átlépte a 3000-et a katalizátor-lopások száma, és még csak négy hónapon vagyunk túl. A helyi rendőrség utasítására az újrahasznosítóknak tavaly óta meg kell adniuk a jármű típusát és azonosítószámát a kiszerelt katalizátor felvásárlásakor. Továbbá előírták, hogy egy ember naponta csupán egyetlen katalizátort adhat le.

Ezek az intézkedések azonban nem javítottak érdemben a helyzeten, ezért Houston városvezetése hozott egy új rendeletet, mely értelmében „C” osztályú vétséget követ el az, aki lopott katalizátort birtokol. Aki lebukik, azt akár 500 dollár (aktuális árfolyamon 183 000 forint) pénzbírsággal is sújthatja a hatóság. A maximális büntetési tétel és az okozott kár azonban nincs összhangban, egy katalizátor pótlása ugyanis legalább 1000 dollárjába kerül a kárvallottnak a biztosítási-csalásokkal foglalkozó szervezet (NICB) szerint.