Pénteken tovább emelkednek az üzemanyagárak a hazai kutakon. A benzin esetében ez bruttó 3 forintot jelent, a gázolaj átlagára bruttó 4 forinttal drágul a hét második felében.

Az elmúlt hetekben az üzemanyagárak drasztikus változásával is sokat foglalkozott a magyar sajtó. A folyamatos drágulás a Brent típusú olaj hordónkénti árának emelkedésével, valamint a forint gyengélkedésével volt magyarázható. A gázolaj átlagára ma reggel átlépte az 500 forintos lélektani határt, és ez nemsokára a 95-ös benzin átlagárával is megtörténhet.

Tankolás

A kőolajtermelő országok érdekeik védelmére létrehozott OPEC nevű szervezet úgy döntött, hogy nem emel a kitermelt olaj mennyiségén annak ellenére, hogy a gazdaságok élénkülésével a kereslet nő. Az olaj ára így folyamatosan emelkedik, múlt héten már a 83 dolláros szintet is átlépte és már közelít a 84 dolláros szint felé.

Holoda Attila volt energetikai helyettes államtitkár szerint a magyar kormány 6-700 forintos üzemanyagárnál szánhatja el magát a közbeavatkozásra, az tűnik a lélektani határnak, amit már nem tűrnének el szó nélkül a gépjármű-tulajdonosok.

Ott még szerencsére nem tartunk, ami biztos, hogy 2021. október 15-ől az alábbiak szerint alakulnak az átlagárak a magyarországi töltőállomásokon:

  • 95-ös benzin: 491 Ft/liter
  • Gázolaj: 505 Ft/liter