2023. január 18. | 14:17

Mindössze egyetlen országban történt több vasúti baleset a vizsgált időszakban, az is itt van a szomszédban.

Az Eurostat adatai szerint 2021-ben Magyarországon volt a második legtöbb halálos vasúti baleset az Európai Unió tagállamai közül - írja az RTL. A lista élén Szlovákia áll, míg egyel mögöttünk Lengyelország található.

Az EU-ban összességében véve kevesebb ilyen baleset történt. Maga a tendencia is csökkenő: 2010-ben még 1245-en vesztették életüket ilyen balesetek során, 2021-ben 45%-kal kevesebben.

A MÁV azt állítja, hogy a sofőrök figyelmetlensége és felelőtlen magatartása tehető felelőssé azért, hogy ilyen sok tragikus baleset történik. A kutatások arra mutatnak rá, hogy egyre többen választják az öngyilkosság ezen formáját, és a közlekedési szabálysértések miatt is sok a baleset.

A 2022-es hazai számok a MÁV adatai alapján méginkább elszomorítóak. Kétszer annyian haltak meg vasúti baleset következtében idehaza, mint 2021-ben.

Biber Anett, a MÁV szóvivője az RTL számára elmondta, az ő statiszitkákik szerint 2022-ben 90 baleset történt vasúti átjárónál. Ez szám szerint néggyel több, mint előző évben, ugyanakkor tavaly 34-en haltak meg ilyen balesetek következtében, ami viszont kétszerese az előző évnek.