Felkészülten várja a telet a Magyar Közút

Tóth Balázs
Frissítve:
2019-11-09, 13:38

Mintegy 1000 munkagép áll készenlétben.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a jogszabályi előírásoknak megfelelően téli üzemmódra vált. A meteorológiai előrejelzések szerint egészen november végéig nincs túl sok esély fagyra, még az ország magasabban fekvő területein sem, viszont a szabály az szabály.

Mit jelent mindez a gyakorlatban? Az ország 19 megyei igazgatóságán 0-24 órás non stop szolgálatban állnak készenlétben 4000 munkás váltott, 12 órás műszakban. A szakemberek szükség esetén síkosságmentesítik az utakat, eltakarítják a havat, valamint olyan átmeneti javításokat végeznek az utakon, melyek nem tűrnek halasztást.

hókotró

Nagyjából 1000 munkagépet, köztük nehézgépjárműveket, rakodógépeket és hómarókat állítanak csatasorba ezen a télen. A 94 mérknökségen 180 ezer tonna útszóró só mellett bekészítetek 1400 tonna kálcium-klorid granulátumot, 11 ezer tonna érdesítő anyagot és 2,1 millió liter kálcium-klorid oldatot is. A hófúvások ellen hófogórácsokkal és hálókkal készülnek 516 kilométernyi útszakaszon, míg 400 kilométeren hófogó erdősávokkal igyekeznek elősegíteni, hogy járhatóak maradjanak az utak.

Ha még nem tetted, érdemes mielőbb cserélned a nyári gumiszettedet téli abroncsokra, a lenti videóból pedig azt is megtudhatod, hogy miért érdemes így tenned. Ha újakra ruháznál be, akkor tekintsd meg az ADAC 2019-es téligumi tesztjének eredményét!

A Magyar Közút Zrt. közleményében felhívja a figyelmet, hogy indulás előtt érdemes tájékozódnod a www.utinform.hu oldalon arról, hogy mi a helyzet az utakon, telefonon pedig a 06-1-366-2400-ás telefonszámon kérhetsz bővebb információt. Ha okostelefonod van, érdemes aktívan használnod a Google Térképet vagy a Waze-t.

További érdekes hírekért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorának legújabb videóját!

 

Forrás:

További autós hírek

Brutális baleset rázta meg Szlovéniát szerda reggel. A balesetet egy kis Opel Corsa vezetője okozta, amikor feltehetően a rosszul megválasztott…

2019 az az év, amikor másról sem lehet hallani, csak arról, hogy az autók ölik meg a bolygónkat. De komolyan!…

Egy orosz színész nem bírta elviselni, hogy megelőzték, azonnal visszaelőzött. Vesztére. – írja az origo.hu Az egész jelenetet rögzítette az…

Legkevesebb 13 halottat követelő buszbaleset történt a szlovákiai Nyitragerencsér közelében szerdán – jelentette hivatalos közlésre hivatkozva a szlovák média. A…

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal közös kampány keretében, kétnyelvű közlekedésbiztonsági plakátokat helyezett ki az elmúlt…

Kapcsolódó írások

Hibásan működő első fényszóró szemből fotózva
2019. november 05.
A rendőrség nem szívatni akarja a sofőröket, állítja Berzai Zsolt alezredes.
2019. január 24.
Még megmutatja a foga fehérjét a tél, februártól enyhébb idő várható
Melyik téligumit válaszd 2017-ben?
2017. november 13.
A német autóklub, az ADAC 2017-ben is tesztelte a téligumikat. Az összehasonlításban születtek meglepő eredmények is. Bevezetésre kerül egy új jelölés, az „Alpine”.
A 7 legjobb tipp, hogyan vezess jégen
2018. február 03.
Sokfelé lehet jeges utakra számítani hazánkban, hiszen a következő napokban fagypont környékén marad a nappali hőmérséklet is. Tippek, hogyan kerülheted el, hogy irányíthatatlanná váljon alattad az autó a jégen.