Felkészülten várja a telet a Magyar Közút

Tóth Balázs
Közzétéve:
2019-11-08, 19:44

Mintegy 1000 munkagép áll készenlétben.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a jogszabályi előírásoknak megfelelően téli üzemmódra vált. A meteorológiai előrejelzések szerint egészen november végéig nincs túl sok esély fagyra, még az ország magasabban fekvő területein sem, viszont a szabály az szabály.

Mit jelent mindez a gyakorlatban? Az ország 19 megyei igazgatóságán 0-24 órás non stop szolgálatban állnak készenlétben 4000 munkás váltott, 12 órás műszakban. A szakemberek szükség esetén síkosságmentesítik az utakat, eltakarítják a havat, valamint olyan átmeneti javításokat végeznek az utakon, melyek nem tűrnek halasztást.

hókotró

Nagyjából 1000 munkagépet, köztük nehézgépjárműveket, rakodógépeket és hómarókat állítanak csatasorba ezen a télen. A 94 mérknökségen 180 ezer tonna útszóró só mellett bekészítetek 1400 tonna kálcium-klorid granulátumot, 11 ezer tonna érdesítő anyagot és 2,1 millió liter kálcium-klorid oldatot is. A hófúvások ellen hófogórácsokkal és hálókkal készülnek 516 kilométernyi útszakaszon, míg 400 kilométeren hófogó erdősávokkal igyekeznek elősegíteni, hogy járhatóak maradjanak az utak.

Ha még nem tetted, érdemes mielőbb cserélned a nyári gumiszettedet téli abroncsokra, a lenti videóból pedig azt is megtudhatod, hogy miért érdemes így tenned. Ha újakra ruháznál be, akkor tekintsd meg az ADAC 2019-es téligumi tesztjének eredményét!

A Magyar Közút Zrt. közleményében felhívja a figyelmet, hogy indulás előtt érdemes tájékozódnod a www.utinform.hu oldalon arról, hogy mi a helyzet az utakon, telefonon pedig a 06-1-366-2400-ás telefonszámon kérhetsz bővebb információt. Ha okostelefonod van, érdemes aktívan használnod a Google Térképet vagy a Waze-t.

További érdekes hírekért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorának legújabb videóját!

Kapcsolódó írások

Havas szélvédő szemből
2019. december 04.
Megdőlni látszik egy városi legenda.
Hibásan működő első fényszóró szemből fotózva
2019. november 05.
A rendőrség nem szívatni akarja a sofőröket, állítja Berzai Zsolt alezredes.

További hírek