2020. december 21. | 20:12

Brit jogi bizottságok javaslata szerint a felelősség az adott jármű gyártóját terhelné.

Amennyiben az Egyesült Királyság kormánya elfogadja a jogi szakértők javaslatát, a jövőben felmenthetik az önvezető autók felhasználóit bármilyen balesetokozási és szabálysértési felelősség alól. Anglia és Wales, valamint Skócia Jogi Bizottsága elképzelése a gyorshajtástól a halálos balesetekig mindenért az adott jármű gyártóját tenné felelőssé.

A jogi szakértők konzultációja olyan tanulási kultúrát vizionál, melyben a baleseteket az önvezető technológia fejlesztésére lehetne használni. A bizottságok nyitva hagyták a vállalati szabálysértésekkel kapcsolatos büntetések felülvizsgálatának kérdését, amennyiben a sofőr nélküli jármű halált vagy súlyos sérülést okozó balesetben érintett.

A döntéshozóknak természetesen biztonsági szempontokat is figyelembe kell venniük. A javaslat két választási lehetőséget kínálna a gyártók számára: vagy egy nemzetközi keretrendszer, vagy pedig egy országos szabályozás alapján kaphatnak típusjóváhagyást az önvezető autók. Ezt egy kategóriába sorolással lehetne megerősíteni, mely egyértelművé tenné az adott jármű használatának törvényi kereteit.

A javaslat tágabb értelemben is tárgyalja az önvezető autók felhasználóinak felelősségi körét. Továbbra is a tulajdonosoknak kellene intézni a járművek biztosítását, kivéve flották esetén, ahol ez a feladat a flottakezelőre hárul.

„Az Egyesült Királyság az önvezető járművek közúti közlekedésbe történő bevonására készül, ezért elengedhetetlen, hogy az emberek bízzanak ebben a technológiában. Az általunk javasolt jogi keretrendszer az önvezető autók biztonságos használatát teszi lehetővé, valamint rugalmas szabályrendszerrel segíti elő a technológia fejlődését” - fogalmazott Nicholas Paines közjogi biztos.