Figyelmeztet a rendőrség: veszély leselkedik a magyar autósokra

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-09-16, 08:42

Az egyenruhások több dologra is felhívták a gépjárművezetők figyelmét.

Megkezdődött a szarvasbőgés időszaka, Borsod megyében emiatt már több vadelütéses baleset is történt. A rendőrség ezért arra kéri a magyar autósokat, hogy a következő hetekben vezessenek körültekintően az erdők, a kisebb erdőfoltokkal tarkított mezőgazdasági területek,a nádasok és a magas füves, bozótos területek közelében.

Vadbalesetben megrongálódott autó

Szarvasbőgésnek a gímszarvas párzási időszakát nevezi a szakirodalom, a vadon élő állatok időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől szeptember végéig bőgnek. A bikák veszélyérzete ebben a periódusban csökken, ahogy a figyelmük is, ilyenkor a legváratlanabb pillanatban is kirohanhatnak az úttestre.

A rendőrség a szarvasbőgés kapcsán az alábbiakra hívja fel a sofőrök figyelmét:

  • Ha vadállatot lát az úttesten, vagy annak környezetében, akkor lassítson! A vadon élő állatok kiszámíthatatlanul viselkednek. A mozdulatlanul álló vad hirtelen megugorhat, és akár a jármű irányába is vágtatni kezdhet.
  • Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődnek.
  • Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, taposson a fékbe, dudáljon és villogjon, de ne rántsa félre a kormányt! Vadat elütni ugyanis még mindig jobb, mint frontálisan ütközni a szembe érkezővel, vagy fának csapódni.

Szarvasbőgés

Ha megtörténik a vadelütés, akkor a rendőrségnek kell szólnod. A helyszínelés jegyzőkönyve alapján lehet értesíteni a helyi vadásztársaságot, erről az egyenruhások gondoskodnak. A kártérítési igény érvényesítésének is ez az alapja. Az elütött állatot egyébként tilos elvinni, az ugyanis lopásnak számít. Talán sokan nem tudják, de a vad – alapesetben – az állam tulajdonában áll, halála után pedig a területen vadászatra jogosult rendelkezik felette.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Police.hu

Kapcsolódó írások

Betört szélvédő
2020. július 30.
Megnőtt a veszély a magyar utakon az őzek párzási időszaka miatt.
Hibásan működő első fényszóró szemből fotózva
2019. november 05.
A rendőrség nem szívatni akarja a sofőröket, állítja Berzai Zsolt alezredes.

További hírek