Mit csináljak, ha őz ugrik az autóm elé?

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-07-30, 10:45

Megnőtt a veszély a magyar utakon az őzek párzási időszaka miatt.

Július végén megkezdődött az őzek párzási időszaka Magyarországon. Az állatok veszélyérzete ebben a periódusban csökken, ahogy a figyelmük is, ilyenkor a legváratlanabb pillanatban is kirohanhatnak az úttestre. Éppen emiatt a következő hetekben fokozott figyelemmel közlekedj a magyar utakon, és semmikép se rántsd félre a kormányt, ha őz ugrik a kocsid elé.

Az őzek párzási időszaka augusztus közepéig tart, ezért ezen időszakban bizony számítani kell a kiszámíthatatlanul mozgó, az utakra is kilépő őzekre a vadveszéllyel is jelzett útszakaszokon. Az őz a következő helyeket kedveli a leginkább:

  • erdők
  • kisebb erdőfoltokkal tarkított mezőgazdasági területek
  • nádasok
  • magas füves, bozótos területek

Őzgázolás

Bár az őzelütések többségében a vadállat sérül meg, sajnos előfordultak már olyan vadbalesetek is, amelyek személyi sérüléssel, vagy éppen emberi tragédiával végződtek. Ennek oka egyrészt az, hogy az elütött vad a szélvédőt bezúzva a gépjármű utasterében landolhat, míg más helyzetekben a balesetet elkerülni szándékozó autós félre rántja a kormányt, emiatt az árokban köt ki a kocsijával, vagy összeütközik a szemből érkező gépjárművel.

Mit lehet tenni a vadbelesetek megelőzése érdekében?

A kulcsszó a figyelem. A balesetek elkerülése érdekében sasold a vadveszélyt jelző táblákat, és ne csak előre fókuszálj, folyamatosan fürkészd az út mentén a környezetet is! Menj lassabban a megszokottnál, különösen akkor, ha az út mentén, néhány száz méteren belül őzekre leszel figyelmes (a motorosoknak még inkább indokolt az óvatosabb közlekedés, hiszen védtelenebbek, mint az autósok). Előfordulhat, hogy az autópályákon, vagy azok közvetlen közelében vadállatok bukkannak fel. Ilyenkor célszerű lassítani, még akkor is, ha nem érzed magad közvetlen veszélyben.

Vadveszélyt jelző tábla

Ha őzet látunk átszaladni az úton, számíthatunk rá, hogy másik is követi, mondják a vadászok. Ők azt tanácsolják, hogy ilyenkor is lassítsunk, valamit nyomjuk a dudát ijesztés céljából. Amennyiben őz ugrik az autó elé, az egyetlen megoldás a vészfékezés, magyarán a satufék. Ilyen helyzetben inkább fékezz teljes erőből, semmiképp se rántsd félre a kormányt, mert „jobb” opció elütni a vadat, mint frontálisan ütközni a szembe érkezővel, vagy fának csapódni.

Ha megtörténik a vadelütés, akkor a rendőrségnek kell szólnod. A helyszínelés jegyzőkönyve alapján lehet értesíteni a helyi vadásztársaságot, erről az egyenruhások gondoskodnak. A kártérítési igény érvényesítésének is ez az alapja. Az elütött állatot egyébként tilos elvinni, az ugyanis lopásnak számít. Talán sokan nem tudják, de a vad – alapesetben – az állam tulajdonában áll, halála után pedig a területen vadászatra jogosult rendelkezik felette.

Nyitókép: Halasinfo

Kapcsolódó írások

Vadbalesetben megrongálódott autó
2020. szeptember 16.
Az egyenruhások több dologra is felhívták a gépjárművezetők figyelmét.
Forgalmi dugó Amerikában
2019. december 03.
Most azért volt miért sajnálni a jenkiket.

További hírek