RTL Híradó: a kormány minden évben emelhet az e-matricák árán

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-07-10, 12:48

Inflációkövető drágulás jöhet a hazai sztrádákon.

Az Országgyűlés felhatalmazta a magyar kormányt, hogy minden évben automatikusan emelje az e-matricák árát, a hírről az RTL Híradó számolt be. A kormány mindig az infláció mértékével emelne árat, vagyis inflációkövető drágulás jöhet a belföldi sztrádákon.

Autópályán közlekedő gépjárművek

Az e-matrica-eladások drasztikus mértékben csökkentek a koronavírus-járvány ideje alatt, de még most sem használják annyian az autópályákat, mint a kijárási korlátozások előtt. Jövő januártól évente drágulhatnak az e-matricák, a magyar kormány automatikusan, az infláció mértékével emelne árat. Arra hivatkoznak a döntéshozók, hogy így a fuvarozók előre tudnak majd tervezni költségeik növekedésével.

A részletszabályok még kidolgozásra várnak, de az Országgyűlés már felhatalmazást adott a változtatásra. Mint kiderült, ezt a kormány kérte.

„Az úthasználók járuljanak hozzá a magasabb szolgáltatási színvonalat lehetővé tevő gyorsforgalmi út fenttartásához” – írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta a csütörtöki Kormányinfón, hogy nem a válság idején, hanem még 2018-ban döntöttek arról, hogy az infláció mértékével emelkedhetnek az autópályadíjak és az útdíjak minden évben. Gulyás hozzátette, hogy ennek az összegnek a jelentős részét nem a magyarok, hanem a külföldiek fizetik.

A megyei matricák a bevezetésük óta 5000 forintba kerülnek egy évre, ezek jövőre 150-200 forinttal drágulhatnak egy átlagos személygépjármű esetében. 2024-ben viszont már legalább 600 forinttal többet kell majd értük fizetni, mint most (ha évi 3 százalékos inflációval számol az ember).

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Az M7 autópálya egyik szakasza
2019. május 17.
Az autópálya munkálatai csak szeptemberben folytatódnak
Forgalmi dugó Amerikában
2019. december 03.
Most azért volt miért sajnálni a jenkiket.

További hírek