Ne feledd: július elejétől ismét fizetőssé válik a közterületi parkolás Magyarországon

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-06-30, 09:05

A hét közepén még ingyenes lesz a parkolás a köztereken, aztán visszaáll a régi rend.

Meddig ingyenes a parkolás Budapesten? Mostanában nagyon sok autós feltette ezt a kérdést magának és másoknak, ami nem csoda, hiszen már május végén lehetett arról hallani, hogy június vége felé újra fizetős lesz a parkolás országszerte. A Miniszterelnökségi Sajtóiroda tájékoztatása szerint  2020. július 1. éjfélig nem kell fizetni a közterületi parkolásért, a fővárosi önkormányzat is 2-ától kezdi beszedni a parkolási díjat. Budapest XII. kerületben viszont úgy döntöttek, hogy már 1-jétől fizetni kell a parkolásért.

Pénzt dob a parkolóautomatába egy férfi Budapesten

A közterületi parkolás április hatodikán, a koronavírus-járvány árnyékában vált díjmentessé Magyarország teljes területén.

„A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját, emiatt indokolt a kerületi parkolási díjak megszüntetése” – magyarázta az MTI-nek a kormány döntését Orbán Viktor miniszterelnök április 5-én.

A járvány enyhülésével a munkáltatók elkezdték visszarendelni az alkalmazottakat az irodákba, és persze sokan kihasználták az ingyenes parkolást, autóval jártak be dolgozni, így elkerülhették a tömegközlekedéssel járó kötelező maszkviselés nyűgét. Ennek következtében a városokban pillanatok alatt megteltek a közterületi parkolók, hiszen most azok is kocsiba pattantak, akik egyébként hét közben nem szoktak autóval közlekedni.

Fizetős parkoló

Az LMP korábban bírálta is a kormány döntését, az ellenzéki párt szerint nem volt jó ötlet bevezetni az ingyenes parkolást, mert az indokolatlan autóhasználatra késztette a lakosságot. Szerdától visszaáll a régi rend, úgyhogy figyelj oda, hol állsz meg! A budapesti parkolási zónákat feltüntető térkép ide kattintva nézhető meg.

Múlt héten dőlt el, hogy augusztus első napjától Budapesten drágul a parkolás több kerületben. A fővárosi vezetés az érintett önkormányzatok kérésére döntött a parkolási övezetek átsorolásáról.

FRISSÍTÉS: Az Index érdeklődésére a Miniszterelnökségi Sajtóiroda azt válaszolta, hogy a törvény alapján 2020. július 1. éjfélig nem kell fizetni a közterületi parkolásért. Lesz olyan önkormányzat, amely csak július 2-án indítja újra a fizetős parkolást. Budapest XII. kerületében azonban úgy döntöttek, hogy már 1-jétől fizetni kell a parkolásért. A kerület sajtóreferense, Arató Zsolt azt is hozzátette, hogy büntetni nem fognak az első napon, ha valaki nem fizet, csak figyelmeztetik a járművezetőket.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Szürke BMW két keréken
2020. május 27.
A veszélyhelyzet és a különleges jogrendi állapot is megszűnhet hamarosan.
Budapest sávelzárás
2018. október 31.
A 9 hónapon át tartó sávlezárásokkal még valahogy együtt tudunk élni, hiszen muszáj. De az, hogy jelen helyzetben a Kossuth Lajos utcában irányonként csupán egy-egy sáv járható, az már azért több, mint fájdalmas.   

További hírek