A rendőrség nem a levegőbe beszél, amikor arról értekezik, hogy mindent megtesz a közúti közlekedésbiztonság javításáért, amely alatt a szabálytalan közlekedők (itt elsősorban az ittas sofőrökre és a gyorshajtókra kell gondolni) és a biztonságos közlekedésre alkalmatlan járművek forgalomból való kiszűrését értik. Nógrád megyében például már drónokat is bevetnek az egyenruhások a közúti ellenőrzések során.

Piroson áthajtó autós
Piroson áthajtó autós (Forrás: magyar rendőrség)

Salgótarjánban került sor az első drónnal végzett ellenőrzésre (volt egy eset, ami még a rendőröket is megdöbbentette), de a rendőrség ígérete szerint a jövőben a megye más településein is bevetik majd a távolról irányított légi járműveket, tehát most már fentről is rendszeresen figyelni fogják az autósokat a rendőrök.

A drónokkal a közlekedésbiztonság szempontjából legkritikusabb pontokat, útkereszteződéseket és kijelölt gyalogosátkelőhelyeket figyelik a zsaruk. A drónok által készített videók alapján a járőrök már a helyszínen meg tudják büntetni a szabályszegőket.

Rendőrségi drón a levegőben

„A drónok biztonságos távolságból és helyzetből készítenek kiváló minőségű videófelvételeket az észlelt forgalmi szituációkról, szabályszegésekről, alkalmazási területük pedig széles, így ezek az eszközök nagyon hasznosak a rendőrség számára, egyszóval beváltak” – nyilatkozta a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedés-rendészeti osztályának vezetője, Palkovics Viktor.

Vas megyében komolyabb játékszert küldtek a levegőbe a rendőrök, június végén írtam arról, hogy az M86-oson rendőrségi helikopterből (is) vadásztak a szabálysértő sofőrökre. A földön pedig a jelölt és jelöletlen rendőrautókban ülő járőrök, illetve a motoros rendőrök csapnak le a magukról megfeledkezett járművezetőkre.