Fokozott közlekedésrendészeti ellenőrzés zajlott június végén az M86-os autóút Vas megyei szakaszán. A rendőrök járőrkocsikból és helikopterből kutattak a szabálytalanul közlekedő autósok után.

Rendőrségi helikopter

Múlt héten többen is jelezték, hogy az M86-os fölött rendőrségi helikopter köröz, mellette pedig rendőrautók várnak bevetésre a kihajtókban. Mint utóbb kiderült, nem egy bűncselekmény miatt riasztották a helikopteres egységet, az egyenruhások fokozott közúti ellenőrzést végeztek, a nagyszabású razzia célja a közúti közlekedési balesetek megelőzése volt.

Kamion előzése az M86-os autóúton

A rendőrök tehát a levegőből is ellenőrizték az autósokat, amiről nem nagyon értesülhettek a sofőrök. A helikoptert ugyanis nem lehet jelezni a navigációs programokban, illetve ez nem teljesen igaz, egyéb veszélyként lehet hivatkozni a légi járműre. De hát az egyéb veszély felirat sok mindent jelenthet, ki gondolna arra egyből, hogy fentről is figyelnek a rend őrei? Persze a rádióknak is lehet szólni, hogy rendőrségi helikopter van a levegőben, így van rá esély, hogy hallunk ilyesmiről a különböző frekvenciákon leadott közlekedési hírekben.

Szabálytalan előzés az M86-oson

A rendőrségi helikopterből persze rögzítették is a közlekedési kihágásokat, amelyek a legtöbb esetben a következőek voltak:

  • az előzés szabályainak megsértése
  • gyorshajtás
  • követési távolság be nem tartása
  • záróvonal átlépése

Hasonló ellenőrzések egyébkét már voltak az M86-oson a korábbi években, és várhatóan a jövőben is lesznek olyan razziák, amelyek során a helikopteres egység is bekapcsolódik a szabálytalanul közlekedő sofőrök kiszűrésébe.