A másodfokon eljáró német szövetségi bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte azt a gyorshajtót, aki 2016 februárjában halálos balesetet okozott az autójával Berlinben.

Rommá tört autó oldalról fotózva

Az illegális gyorsulási versenyre 2016. február 1-jén került sor, a fiatalok – akik akkor 26, illetve 24 évesek voltak – Berlin egyik 2x2 sávos főútján kezdtek száguldozásba az éjjeli órákban. A rajt után mindkét fiatal padlóig nyomta a gázpedált a nagyteljesítményű autójában. Száguldás közben ugyan látták, hogy pirosat mutat nekik a jelzőlámpa az útjukba kerülő kereszteződésben, de nem akartak lelassítani, folytatták a versenyzést.

A jelzőlámpával keresztezett útkereszteződésbe egy 69 éves férfi szabályosan behajtott a személygépkocsijával, szerencsétlen sofőr nem tudta, hogy ez az életébe fog kerülni. A szabályosan közlekedő autóba az egyik nagyteljesítményű verda irgalmatlan sebességgel (kb. 160-170 km/h-val) szállt bele, a vétlen sofőr a helyszínen szörnyethalt. A balesetet okozó gyorshajtó kisebb karcolásokkal megúszta a karambolt.

Autóbaleset helyszínén készített fotó

A másodfokú bíróság gyilkosságként könyvelte el az esetet, a halált okozó gyorshajtót pedig életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. Az illegális gyorsulási verseny másik résztvevője ugyan nem ment neki senkinek, de közvetetten ő is hibáztatható a 69 éves férfi haláláért. Az ő esetében még nem hozott döntést a bíróság, még nem tiszta, hogy önálló elkövetőként, bűnsegédként vagy társtettesként fogják felelősségre vonni.