2023. november 29. | 22:08

Ónos eső és jelentős havazás is várható csütörtökön.

A Magyar Közút figyelmeztetést tett közzé. Csütörtökön ugyanis ónos esőre lehet számítani az ország több pontján

Reggel 6-7 óra tájékán kisebb ónos esőre van kilátás Zala és Somogy vármegyében. Később Veszprém, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye is kaphat a nem várt égi áldásból. Délutántól éjfélig tartós és folyamatos ónos esőre kell számítani az ország északi részén.

Az ónos eső azonnal lefagy, ezért nagyon veszélyes. Sok helyen először havazni fog, majd ezt követően vált át a csapadék halmazállapota ónos esőre. A közutasok azt írják, így nem nagyon tudnak megelőző sószórást végezni.

Közleményükben megjegyezték hogy tartós, helyenként 3-5 órán át tartó ónos eső várható. Így hiába fogják szórni az utakat, félő, hogy a folyamatos ónos eső azt lemossa.

Holnap déltől Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében először havazni fog a meteorológiai előrejelzések szerint. Ahogy telik az idő, a havazás ónos esőre vált át. Ez a váltás az emelkedő hőmérséklet függvényében fog megtörténni.

A közutasok készülnek a zord időjárásra.

„Ahol lehet, ott megelőző sószórást fogunk végezni és ahogy 3-5 cm friss hó lesz, onnantól már ekézünk” - írják.

A legtöbb autósban felvetődik a kérdés, hogy vajon fog-e látni holnap hókotrót. A közutasok elébe mentek a kérdésnek, és meg is válaszolták azt.

„Vagy igen vagy nem. De ha nem, akkor is dolgozunk, csak nem előtted, hanem máshol, ahol nagyobb szükség van rá. Az országban nagyjából 5 millió magyar rendszámú autó van, ebből mi 700 munkagéppel rendelkezünk. Ezek a gépek 80 telephelyről rajzanak ki a 31 ezer kilométernyi országos útra és 3200 településen átvezető országos útra. Nem leszünk ott egyszerre minden méteren és minden autós előtt, de szépen, sorban, folyamatosan fogunk dolgozni, a legnagyobb forgalmú úttól indulunk a legkisebb forgalmú szakaszok felé, és ezeket a köröket addig futjuk, míg a hó vagy az ónos eső el nem áll” - áll a Magyar Közút közleményében.

A közutasok azt javasolják, hogy a havazásban érintett területeken csak azok keljenek útra, akinek van téli gumija. Akinek mindenképp autóba kell ülnie, annak azt javasolják, hogy szépen, óvatosan, lassan haladjon.

Azt írták, hogy ahol ónos eső lesz, ott senki ne induljon semerre, amíg el nem áll. Felhívják mindenki figyelmét, hogy senki ne moccanjon meg, amíg rá nem nézett a www.utinform.hu oldalra.

Az előrejelzések péntekre vonatkozólag biztatóak. Akkorra már éjszaka is plusz fokokat jeleznek előre, így aki teheti, annak érdemes várnia az autózással a hét utolsó munkanapjáig.

Depositphotos