kedd - 2022. november 29.
1.5 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 638 Ft
100 714 Ft
D 705 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Fizetős lehet a parkolás a józsefvárosiaknak a VIII. kerületben

2022. szeptember 19. | 10:17

Az első autóért is fizetni kell majd, sokan fontólóra vehetik, hogy tartsanak-e egyáltalán autót a kerületben

Ezen a héten fog szavazni a józsefvárosi képviselő-testület annak kapcsán, hogy megszüntetik-e az ingyenes parkolást - írta meg a 444. A kerületben eddig kettő személyautóval ingyen parkolhattak a helyi lakosok az utcán, ám ez a jövőben megváltozhat.

A hírek szerint 18-30 ezer forintba kerülne az első autóra az éves parkolási engedély, a második autóért pedig még többet kellene fizetni. A parkolási engedélyeket lakásokhoz és nem személyekhez kötnék.

Radai Dániel alpolgármester szerint fenntarthatatlanná vált az ingyenes parkolás a kerületben, és nem is igazságos, hogy magáncélra használják a közterületet azok, akik az utcán tárolják autóikat.

Az önkormányzat számításai szerint csökkenni fog a kerület parkolóhelyeinek a kihasználtsága. Jelenleg ez az érték 95%, de van, hogy 100%. A cél lefaragni a kihasználtságot 80-90% környékére. A témában korábban lakossági fórumot tartottak, a TÁRKI 2021-es felmérése alapján 61%-os támogatottsága van a parkolók fizetőssé tételének.

Radai Dániel úgy véli, nem mindenki fog engedélyt kérni, hanem lesznek olyanok, akik egy közeli mélygarázsban fognak ezentúl parkolni. Az alpolgármester szerint egyesek fontolóra vehetik, hogy lemondanak az autójukról, mert egyre több problémával jár birtokolni egyet. A fővárosi szabályok alapján 75-150 ezer forintot is kérhetnének a parkolási engedélyért, így Radai hangsúlyozta, a 18-30 ezer forintos díj így is kedvezményes. A lépés következményeként 300 millió forintos bevétellel számol a kerület.

Nyitókép: Alapjárat

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!