2021. június 06. | 13:15

Újabb kirándulóhelyen válik díjkötelessé a parkolás.

A belföldi turizmus sokkal jelentősebb lehet az idei évben mint valaha az elmúlt évek során, és ennek már kézzel fogható jelei vannak. Jó idő esetén tömegek árasztják el a Budapest környéki kirándulóhelyeket, s bizony sokszor csordultig telnek a parkolók személygépjárművekkel.

Május végén erre hivatkozva hozták meg azt a döntést, hogy fizetőssé teszik a visegrádi Apátkúti völgyben lévő parkolót. Most a hegyvidek.hu weboldalán jelent meg a hír, hogy 2021. június 12-től fizetős lesz a Normafa parkoló bizonyos napokon.

Mikor és mennyit kell fizetni?

A közlemény szerint a Normafa parkoló területe magánterület, mely a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat tulajdonában, illetve vagyonkezelésében áll, és nem minősül várakozási övezetnek. A parkoló területére a szabály értelmében 3500 kg össztömeget meghaladó súlyú, vagy forgalmi rendszámmal nem rendelkező gépjárművel behajtani, ott várakozni tilos.

A Normafa parkoló területére behajtó és ott 5 percnél hosszabb ideig tartózkodó gépjárművel a várakozásért a hétvégén és munkaszüneti napokon 8:00 és 20:00 között parkolási díjat köteles fizetni. A parkolási díj összege óránként 440 Ft.

A parkolóban járművel jogszerűen várakozni hétvégén és munkaszüneti napokon tehát kizárólag érvényes, parkolásra jogosító szelvény vagy mobiltelefonon vásárolt jegy birtokában, az azon feltüntetett ideig szabad. Motorkerékpárral történő várakozás esetén a díjfizetés kizárólag mobilfizetés útján oldható meg.
A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy a parkolásra kijelölt területeken a várakozás legrövidebb, automatából vásárolható időtartama 15 perc. A várakozás maximális időtartama - a fietőidőszakon belül - nem korlátozott. Az automatából megváltott szelvényt a gépjármű első szélvédője mögött, jól látható helyen úgy kell elhelyezni, hogy az érvényességi ideje megállapítható legyen.

Annak ellenére, hogy a szóban forgó napokon fizetni kell a parkolásért, ez nem jelenti azt, hogy őrzött lenne. A Hegyivdéki Önkormányzat a parkolóban várakozó gépjárművekben bármilyen okból bekövetkezett károkért nem felel.

Kedvezmények és büntetések

A XII. kerületben állandó bejelentett lakcímmel vagy tartózkodsi hellyel rendelkező személyek részére, amennyiben az általuk használt gépjármű össztömege a 3500 kg-ot nem haladja meg, a Hegyvidéki Önkormányzat 50% kedvezményt biztosít a parkolási díjból. A kedvezményre jogosult kerületi polgárok számára a előzetes regisztrációt követően a parkolási díj így óránként 220 Ft. A kedvezmény csak mobilparkolás esetén vehető igénybe.

Aki parkolásra jogosító szlvényt nem vált, vagy parkolásra jogosító szelvényét, mozgáskorlátozott-igazolványát nem ellenőrizhető és nem előíríás szerinti módon helyezi el a gépjárműben, a parkolási díjon felül emelt összegű parkolási díj fizetésére is köteles. Az emelt összegű parkolási díj összege 15 napon belüli fizetés esetén 6 660 Ft, míg 15 napon túli beizetés esetén 18 040 Ft.

A parkoló területén a fent említett fizetőidőszakon kívül a várakozás ingyenes.