A Budapesti Közlekedési Központ arra ösztönzi az autóval közlekedőket, hogy a környezet és saját egészségük megóvása érdekében a föld napján ne üljenek a volán mögé, hanem válasszanak egyéb, alternatív közlekedési eszközt – vagy használják a közösségi közlekedést, amelyet aznap ingyen vehetnek igénybe.

Ez azt jelenti, hogy a budapesti autósok díjmentesen utazhatnak a BKK járatain – beleértve a HÉV-járatok budapesti szakaszait is – április 22-én, csütörtökön. A lehetőséget azok a gépjármű-tulajdonosok vehetik igénybe, akik a jegyellenőrzés során érvényes, hazánkban kiállított forgalmi engedélyt mutatnak fel az ellenőrzési pontokon vagy a járműveken. A díjmentes utazást egy forgalmi engedéllyel egy utas veheti igénybe 24 órán keresztül, olvasható a cég közleményében.

Forgalmi engedély a kézben
Fotó: Budapesti Közlekedési Központ

A BKK kezdeményezésének célja, hogy a környezet védelmére és saját egészségük megóvására buzdítsa a rendszeresen autóval közlekedőket, továbbá arra ösztönözze őket, hogy használják a tömegközlekedést, vagy az autójuk helyett válasszanak egyéb, alternatív közlekedési eszközt a munkába járáshoz. Ennek előnye, hogy csökkenhet a zaj- és légszennyezettség, plusz javulhat a levegő minősége, emellett járhatóbbá, élhetőbbé válnak a zsúfolt fővárosi útszakaszok, továbbá az aktív mozgással sokat lehet tenni az egészség megőrzéséért.

A közösségi közlekedés a vírushelyzet ellenére is folyamatosan zakatol, a BKK, a BKV és az ArrivaBus különösen fontosnak tartja a biztonságos utazás feltételeinek a megteremtését. A teljes utasteret, a járművek vezetőállásait, a metróállomások utasforgalmi területeit, valamint a mozgólépcsők korlátait – a megszokott napi takarításon felül – rendszeresen és alaposan fertőtlenítik. A szájat és az orrot eltakaró maszk használata továbbra is kötelező a járműveken és a megállókban, a BKK munkatársai folyamatosan ellenőrzik ennek a betartását.