A Fővárosi Közgyűlés elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát, így több ponton módosították a parkolási rendeletet.

A parkolási szabályokkal kapcsolatos módosításokat 18 képviselő támogatta igen szavazattal, 1 ember szavazott nemmel, 13-an pedig tartózkodtak.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben nem 75 méterenként, hanem 250 méterenként lehet majd parkolóautomatát kihelyezni (75 méteren belül azonban el kell helyezni egy információs táblát, ami arról tájékoztatja az autósokat, hogy hol találják a legközelebbi automatát). Mivel így megritkulnak a parkolóautomaták, a türelmi idő is felugrik 5 percről 10 percre, hiszen többet kell majd gyalogolniuk az autósoknak az automatákhoz.

Parkolóautomata szemből
Megritkulnak a parkolóautomaták Budapesten (Fotó: MTI)

A változásra azért van szükség, mert egyre több sofőr mobilon keresztül fizeti ki a parkolási díjat, a főváros pedig azt szeretné, hogy azok is így tegyenek, akik most még a hagyományos megoldáshoz ragaszkodnak. Ennek érdekében a mobilos díjak csökkenését is szeretnék eléri Karácsony Gergelyék.

Az automaták karbantartása és fenntartása jelentős pénzügyi terhet pakol az önkormányzatok nyakába, arról nem is beszélve, hogy az érmés fizetés megkönnyítheti a parkolási csalásokat, írja a Mérce.