2022. február 23. | 10:28

A kötelező biztosítással függ össze a dolog.

Legkésőbb március 1-jén éjfélig kell rendezniük esedékes díjrészletüket azoknak, akik január elsejével kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB), figyelmeztetett a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). Az ügyfelek nem panaszkodhatnak arra, hogy nem kaptak időben értesítést, a szabályozás ugyanis kimondja, hogy a fizetési határidő számontartása a gépjármű-tulajdonosok felelőssége. A mostani határidő közel százezer autóst érint.

Befizetés híján a biztosítónak törölnie kell az adott szerződést a határidőt követő napon. Aki ekkor okoz balesetet, iszonyat nagy gondba kerülhet anyagilag. A szerződés újrakötésekor a türelmi időszakra vonatkozó biztosítási díjon felül a megszűnés és újrakötés közti időszakra vonatkozó, kiemelkedően magas fedezetlenségi díjat is meg kell téríteni.

Közlekedési baleset

Ennek mértéke – teljesítménytől függően – naponta 600-1290 forint között alakul a személyautóknál, a teherautóknál pedig a napi 4560 forintot is elérheti. Fontos tudni, hogy a sárga csekken történő befizetések két munkanap alatt jutnak el a biztosítónál vezetett számlára, vagyis a csekken történő befizetésnek legkésőbb péntekig meg kell történnie.

Az internetes bankkártyás fizetés átfutási ideje szintén több nap, emiatt péntektől már ezt a módot sem érdemes választania az ügyfeleknek. Ezzel szemben az azonnali átutalás még az utolsó nap során is szóba jöhet, de a biztosító pénztárába történő személyes befizetés is biztos megoldást jelent március első napján. Ez utóbbi esetben viszont figyelemmel kell lenni a nyitvatartási időre.

Jó hír, hogy már van olyan felület, sőt, applikáció is, aminek köszönhetően nem fogsz megfeledkezni az autóddal kapcsolatos eseményekről (pl. kötelező biztosítás, gumicsere, szerviz). Regisztrálj ingyenesen az Carnotie oldalán, és máris beállíthatsz egy figyelmeztető eseményt a megfelelő időpontra!