Fontos területen könnyíti meg az autósok életét a kormány törvényjavaslata

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-10-15, 14:36

A gépjármű-igazgatás területén is bevezetésre kerülnek a mindennapi életet egyszerűsítő változások.

A magyar kormány október 13-án nyújtotta be a Parlamentnek az Egyes törvényeknek nyilvántartásokkal és elektronikus ügyintézéssel összefüggő módosításáról című törvényjavaslatát, melynek értelmében többek között a gépjármű igazgatás területén is bevezetésre kerülnek olyan változások, melyek megkönnyítik az állampolgárok életét.

Forgalmi engedély, jogosítvány és a kötelező biztosítás meglétét igazoló papír egy képen

A javaslat szövege szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nyilvántartásának megújításával a kötvénynyilvántartás és a járműnyilvántartás adatkapcsolatait is felülvizsgálják majd.

A módosítások alapján a járműnyilvántartás szakrendszere automatikus informatikai adatkapcsolat útján meggyőződhetne a biztosítás megkötéséről. Így az ügyfélnek az eljárás során nem kellene a jövőben igazolnia a felelősségbiztosítás meglétét, ezt helyette az informatikai szakrendszerek elvégzik, írja a Pénzcentrum.

Minden azt jelenti a gyakorlatban, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást igazoló irat elkérése helyett a hatóság a jövőben elektronikus adatkapcsolat útján fér majd hozzá a szükséges információhoz. Az elektronikus ügyintézés elterjedését az ügyintézési terminálok kialakítása segíti elő.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Húszezer forintos bankjegyek kiterítve
2020. február 21.
Nem érdemes halogatni a befizetést, jobban jár az, aki gyorsan letudja a dolgot.
Forgalmi dugó Amerikában
2019. december 03.
Most azért volt miért sajnálni a jenkiket.

További hírek