A magyar kormány október 13-án nyújtotta be a Parlamentnek az Egyes törvényeknek nyilvántartásokkal és elektronikus ügyintézéssel összefüggő módosításáról című törvényjavaslatát, melynek értelmében többek között a gépjármű igazgatás területén is bevezetésre kerülnek olyan változások, melyek megkönnyítik az állampolgárok életét.

A javaslat szövege szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nyilvántartásának megújításával a kötvénynyilvántartás és a járműnyilvántartás adatkapcsolatait is felülvizsgálják majd.

A módosítások alapján a járműnyilvántartás szakrendszere automatikus informatikai adatkapcsolat útján meggyőződhetne a biztosítás megkötéséről. Így az ügyfélnek az eljárás során nem kellene a jövőben igazolnia a felelősségbiztosítás meglétét, ezt helyette az informatikai szakrendszerek elvégzik, írja a Pénzcentrum.

Minden azt jelenti a gyakorlatban, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást igazoló irat elkérése helyett a hatóság a jövőben elektronikus adatkapcsolat útján fér majd hozzá a szükséges információhoz. Az elektronikus ügyintézés elterjedését az ügyintézési terminálok kialakítása segíti elő.