Kötelező biztosítás: a jegybank fellépést ígér a túlzott tarifákkal szemben

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-09-15, 11:02

Az MNB 6 hónap haladékot ad a KGFB-t kínáló itthoni biztosítóknak.

A biztosítók által háromnegyed éve lekérdezhető központi KGFB-adatbázis alapján statisztikailag megalapozott díjkalkulációt vár el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kárstatisztikával nem rendelkező piaci szereplőktől (is) – olvasható a jegybank közleményében.

A jegybank új vezetői körlevele rámutat arra, hogy a megalapozatlan károkozói vagy egyéb pótdíjak nem jelentenek jó gyakorlatot, ezek ugyanis felülírják, kiüresítik a kockázatalapú díjazást és a bonus-malus rendszert.

Összetört BMW szemből fotózva

A KGFB-t kínáló itthoni biztosítóknak szánt körlevélben a jegybank jelezte, hogy a továbbiakban egy piaci szereplő nem magyarázhatja a statisztikai adatok hiányával, ha biztosításmatematikai szempontból megalapozatlan, sőt, szélsőséges esetben valamelyik – jellemzően nem lakossági – díjosztályból „kiárazó” díjtarifákat hirdet meg. Tipikusan üzletpolitikai okokból születhettek korábban ilyen döntések, magyarázza az MNB.

 „Szintén a kárstatisztikától elszakadó, nem jó gyakorlatnak minősülnek a túlzott, akár a kgfb-alapdíj két-háromszorosát is kitevő károkozói pótdíjak. Ezek ugyanis felülírhatják a teljes kockázatalapú díjkalkulációt, s végső soron kiüresíthetik a bonus-malus rendszert. Ugyanilyen problémák merülhetnek fel az egyéb (pl. a taxis) pótdíjak esetében is” – olvasható a jegybank honlapján megjelent közleményben.

A KGFB-biztosítóknak tehát most át kell tekinteniük a tarifáikat, szükség esetén pedig módosítaniuk is kell őket, hogy azok megfeleljenek a fenti elveknek – lehetőleg már 2021. január 1-jétől. Az MNB fél éves türelmi időszak után, 2021. július 1-jétől fogja fokozottan ellenőrizni a KGFB-tarifák biztosításmatematikai megalapozottságát, illetve azt, hogy a megfelelő saját kárstatisztikával nem rendelkező biztosítók KGFB-díjaik kialakításakor mennyire vették figyelembe az erre vonatkozó adatbázist.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Magyar Nemzeti Bank

Kapcsolódó írások

2019. november 22.
Az Alkotmánybírósághoz fordulnának az igazságtalan rendszer kijavításának érdekében.
Koccanásról készült illusztráció
2020. január 27.
Komoly díjemeléssel büntetik a hibát elkövető sofőröket.

További hírek