A biztosítók által háromnegyed éve lekérdezhető központi KGFB-adatbázis alapján statisztikailag megalapozott díjkalkulációt vár el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kárstatisztikával nem rendelkező piaci szereplőktől (is) – olvasható a jegybank közleményében.

A jegybank új vezetői körlevele rámutat arra, hogy a megalapozatlan károkozói vagy egyéb pótdíjak nem jelentenek jó gyakorlatot, ezek ugyanis felülírják, kiüresítik a kockázatalapú díjazást és a bonus-malus rendszert.

A KGFB-t kínáló itthoni biztosítóknak szánt körlevélben a jegybank jelezte, hogy a továbbiakban egy piaci szereplő nem magyarázhatja a statisztikai adatok hiányával, ha biztosításmatematikai szempontból megalapozatlan, sőt, szélsőséges esetben valamelyik – jellemzően nem lakossági – díjosztályból „kiárazó” díjtarifákat hirdet meg. Tipikusan üzletpolitikai okokból születhettek korábban ilyen döntések, magyarázza az MNB.

 „Szintén a kárstatisztikától elszakadó, nem jó gyakorlatnak minősülnek a túlzott, akár a kgfb-alapdíj két-háromszorosát is kitevő károkozói pótdíjak. Ezek ugyanis felülírhatják a teljes kockázatalapú díjkalkulációt, s végső soron kiüresíthetik a bonus-malus rendszert. Ugyanilyen problémák merülhetnek fel az egyéb (pl. a taxis) pótdíjak esetében is” – olvasható a jegybank honlapján megjelent közleményben.

A KGFB-biztosítóknak tehát most át kell tekinteniük a tarifáikat, szükség esetén pedig módosítaniuk is kell őket, hogy azok megfeleljenek a fenti elveknek – lehetőleg már 2021. január 1-jétől. Az MNB fél éves türelmi időszak után, 2021. július 1-jétől fogja fokozottan ellenőrizni a KGFB-tarifák biztosításmatematikai megalapozottságát, illetve azt, hogy a megfelelő saját kárstatisztikával nem rendelkező biztosítók KGFB-díjaik kialakításakor mennyire vették figyelembe az erre vonatkozó adatbázist.