Pénteken hatályba lépett az a pénzügyminisztériumi rendelet, amely értelmében a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) meglétét igazoló kártya alapszíne a jövőben nem zöld, hanem fekete-fehér lesz. Ez a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közleményéből derült ki.

A magyar KGFB–szerződés kiterjed az Európai Gazdasági Térség tagállamainak területére, valamint Svájcra és azon további országokra, amelyekkel erről kétoldalú megállapodás született. Így az egyes tagállamok (köztük az összes EU-s ország) a fedezet igazolásául elfogadják a gépjármű forgalmi rendszámtábláját.

Viszont zöldkártya szükséges a határátlépéshez azon országok esetén, amelyek csak a Zöldkártya Rendszerben vesznek részt, a rendszámegyezményben viszont nem. A hazánkkal határos országok közül ma csak az Ukrajnába való belépéshez kell zöldkártyával rendelkezniük a magyar autósoknak. A MABISZ viszont azt mondja, hogy vannak olyanok országok, melyeket annak ellenére érdemes zöldkártyával a zsebünkben felkeresni, hogy azok részesei a rendszámegyezménynek. Ezen országok köréről a MABISZ honlapján lehet tájékozódni.

Nemrég nemzetközi megállapodás született arról, hogy a rendszámegyezményhez csatlakozott tagállamok, illetve biztosítók a jövőben fekete-fehér alapon bocsássák ki a fedezetigazolást a zöldkártyák használatának további egyszerűsítésének érdekében.

A MABISZ által működtetett Nemzeti Iroda 2020. július 24-től valamennyi, a KGFB-vel foglalkozó hazai biztosító számára engedélyezi a fekete-fehér alapszínű zöldkártyák kibocsátását. A járványhelyzetre és a nyári szabadságolásokra való tekintettel szeptember 30-ig a zöld alapszínű zöldkártyák kibocsátására is marad lehetőség mind papír alapon, mind elektronikus úton. Október elsejétől viszont már csak fekete-fehér zöldkártyákat adhatnak ki a biztosítók. A dokumentum akár hétvégén vagy az utazás megkezdése után is beszerezhető, és nagy előnye, hogy fekete-fehér formátumban már könnyen nyomtatható lesz.