2022. május 23. | 17:08

Mennyire lehet komolyan venni, amikor egy autógyártó kéri azt, hogy autózzunk kevesebbet?

Autógyártótól szokatlan az a felhívás, amit a Ford tett. Hivatalos közleményüket a vállalat európai részlegének elnöke, Stuart Rowley azzal kezdi, hogy mennyire szenvedélyesen imádja az autózást. Természetesen emlékszik az összes általa tulajdonolt kocsi rendszámára és azt sem fejeleti el felemlegetni, hogy jelenlegi terveik szerint 2035-től kibocsátásmentesek lesznek az európai gyáraik és az eladott autóik is.

"De van más is, amit tehetünk. Parkoljuk le az autóinkat."

A Park the car kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a túltolt autóhasználatra. A Ford a World Healt Organization (WHO) adataira támaszkodva azt írja, hogy az európai autós utazások fele kevesebb mint 5 kilométer hosszú, amelyeket könnyedén ki lehetne váltani gyaloglással vagy kerékpározással. Egy másik kutatást idézve azt is hozzáteszik, hogy mindez azért is lenne fontos, mert az európai felnőttek több mint fele túlsúlyos, akik számára pont egy ilyen váltás hozhatna egészségesebb életet.

Ford plakát park the car felirattal és bicikliző emberekkel
Forrás: Ford

Nem ez az első alkalom, hogy a Ford ehhez hasonló kijelentéseket tesz. A gyártó ügyvezető elnöke, Bill Ford már 2011-ben jelezte, hogy hiába lesznek zéró emissziósak az autók, ha azok ugyanúgy a dugóban fognak állni. A Park the car kezdeményezés a közleményen kívül sok konkrét lépést viszont nem tartalmaz. A Ford azt ígéri, hogy a kilenc éve futó, fiatalok biztonságosabb vezetését elősegítő Driving skills for life programjaik során javasolják majd a résztvevőknek, hogy ha tehetik, naponta egy utazásukat inkább ne autóval tegyék meg.

Forbes

Nyitókép: Depositphotos