2023. december 04. | 15:18

A törvénytervezet szerint az ittas vezetők, az extrém gyorshajtók, valamint az illegális gyorsulási versenyek résztvevői elbúcsúzhatnak a jogosítványuktól.

Szigorúbb büntetéseket szabna ki Atlanta város önkormányzata a közlekedési szabályok ellen súlyosan vétő autósokra. A javaslat szerint az ittas vezetők, az extrém gyorshajtók, valamint az illegális gyorsulási versenyek résztvevői akár örökre elbúcsúzhatnak a jogosítványuktól.

A tervezet Erica-törvény néven került benyújtásra. Az elnevezést egy Erica Pines nevű hölgy miatt választották, akit egy visszaeső gyorshajtó gázolt el hónapokkal ezelőtt Atlantában. Az áldozat bokája szilánkosra tört, háromszor is megműtötték, kórházi számlája mostanra meghaladja a 100 millió forintos összeget.

A jogszabály az első vétség után 5 évre, a második szabálysértés esetén 10 évre, a harmadik hasonló helyzetben pedig örökre elvenné a vétkes sofőrök jogosítványát. Ez különösen fájó pont lehet egy olyan államban, mint Georgia, ahol nem túlságosan elterjedt a közösségi közlekedés.

2021-hez képest tavaly azonban 20 százalékkal nőtt a halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma Atlantában. A felelőtlen sofőrök évente 20 ezerrel több balesetet okoznak most, a 10 évvel ezelőtti statisztikai mutatókkal összehasonlítva. Ezeket a számokat látva nem csoda, hogy a képviselőtestület változást sürget.

„Ezzel az eszközzel a lakosságot szeretnénk védeni. Muszáj erős kézzel fellépnünk a felelőtlen közúti viselkedéssel szemben, ezt nem tudjuk tovább tolerálni” – mondta Keisha Waites, helyi önkormányzati képviselő a Fox 5 Atlanta televíziós csatornának.

Stacey Evans, az állami szenátus tagja úgy véli, az Erica-törvényben megfogalmazott büntetési tételek talán túl kemények ahhoz, hogy a képviselők megszavazzák a jogszabályt. Különösen az első szabálysértéskor kiszabott ötéves eltiltás tűnik erősnek, a hatékony fellépéshez mindenesetre drasztikus eszközök kellenek.

Hazánkban 2023 szeptemberében emelkedtek a gyorshajtásra vonatkozó büntetési tételek. Bár korábban szó volt róla, a zéró tolerancia elvét szerencsére nem törölték el, így továbbra is tilos alkoholos állapotban autót vezetni.

Depositphotos