Gigabaleset Japánban, 134 jármű ütközött a hóvihar sújtotta autópályán

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-01-20, 10:41

Sajnálatos módon halálos áldozata is van a történteknek.

A télies időjárás időnként nagyon kegyetlen tud lenni a sofőrökkel, néhanapján még tragédiába is torkollhat az anyatermészet tombolása az utakon. Erre volt most példa Japánban, egészen pontosan Mijagi prefektúrában, ahol egy nagyon durva hóvihar csapott le a Tohoku autópályára, a 80-100 kilométer/órás széllökésekkel kísért természeti jelenség mellett a csúszós úttal és a pocsék látási viszonyokkal is meg kellett küzdeniük a közlekedőknek. A dühöngő vihar végül hatalmas gigabalesetet okozott, amiben összesen 134 jármű és közel 200 ember volt érintett.

Gigabaleset a Tohoku autópályán
Forrás: Sky News

Az erős széllökések, a vastag hóréteg miatt csúszóssá váló útfelület, és a rossz látási viszonyok miatt a hatóság ideiglenes jelleggel 50 kilométer/órára csökkentette a sebességhatárt az érintett sztrádán, de szinte biztos, hogy jó pár sofőr a borzalmas körülmények ellenére is átlépte az 50-es sebességlimitet.

Egyes járművek kisebb sérülésekkel, vagy akár azok nélkül is megúszták a balesetet, ezek jellemzően csak elakadtak a dugóban, a kicsit pechesebbek hátulról vagy oldalról meg lettek koccolva. Viszont olyan autókat is el kellett vontatni az autópályáról, amelyek totálkárosra törtek. A balesetben legalább 17 ember megsérült, egy ember pedig az életét vesztette.

A helyszínre érkező mentőcsapatok vízzel, élelemmel és takarókkal látták el a nagy hidegben vacogó embereket. Az utóbbi időben több helyen is hasonló viharokat tapasztaltak Japánban, az ázsiai ország bizonyos részein a megszokott hómennyiség duplája hullott le az elmúlt napokban. A nagy hó miatt például több száz jármű vesztegelt egyhelyben 48 órán keresztül a Kanecu autópályán.

Kapcsolódó írások

NEC Corporation repülő autó
2019. augusztus 07.
A NEC Corporation nevű japán elektrotechnikai vállalat már végre is hajtotta az első tesztrepülést.
Önvezető Honda
2020. január 07.
A japánok közül elsőként forgalmaznak ilyen önvezető rendszerrel szerelt autókat.

További hírek