hétfő - 2022. szeptember 26.
11 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 688 Ft
D 764 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A gödi kutak vizébe is került az akkugyártáshoz használt mérgező oldatból

A toxikus anyagok akár a gödi akkugyárból is származhattak

Egy szakértői vizsgálat Lítiumot és egy N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű oldószert talált néhány gödi kút vizében. A Samsung gödi akkugyárában is használnak ilyen anyagokat, de a vízügyi hatóság nem akarja kiadni az ipartelepen található kutak vizsgálati dokumentumait, írja az Átlátszó.

A talajvíz minőségellenőrzésén felül a gödi akkumulátorgyár vízminőségre gyakorolt hatásaira is kíváncsi volt a vizsgálatot megrendelő Göd-ÉRT Egyesület. A mérgező hatású vegyületekből a gödi gyár több tízezer tonnányit használ fel évente, ezért azok bevizsgálást is kérte az egyesület. Három, egymástól távol lévő kútból vettek mintát, ezek a gyártól kb. 800–1000 méterre találhatók.

Gödi Samsung-gyár
Fotó: MTI/Mónus Márton

Mind a három mintában viszonylag magas volt a lítium, illetve az N-metil-2-pirrolidon koncentrációja, amelyek akár a gyárból is származhattak. Az NMP nevű oldószer bőr-, szem- és légúti irritációt okozhat, és a születendő magzatot is károsíthatja, az anyag csapadékvízzel mosódhatott be a talajvízbe.

A talajvíz áramlási iránya a vizsgált területen a Duna irányába mutat, a szakértői vélemény ezért is szólít fel egy mielőbbi tényfeltáró vizsgálat elvégzésére, amely kideríthetné ezen anyagok jelenlétének okait.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság korábban már jelezte, hogy nem adja ki a Samsung-gyár területén található monitoring-kutak vizsgálati adatait, mivel azok „döntést előkészítő”, tíz évig titkosítható adatok. Az elutasító válasz miatt a Göd-ÉRT Egyesület egy tagja jogi útra terelte az ügyet.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!