A spanyol rendőrség a Google Maps segítségével akadt annak a maffiózónak a nyomára, akit közel 20 éven át képtelenek voltak előkeríteni a hatóságok.

Gioacchino Gammino gyilkosság miatt került börtönbe, de sikerült onnan megszöknie, majd átmenekült Spanyolországba, ahol Manuel álnéven tengette a mindennapjait az elmúlt két évtizedben. A bűnöző kezdetben séfként dolgozott, majd rátalált a szerelem, sikerült megházasodnia, később pedig nyitott egy gyümölcs- és zöldségboltot.

A férfit nagy erőkkel keresték a szicíliai nyomozók, de képtelenek voltak kideríteni, hova ment a szökött bűnöző. 2014-ben európai elfogatóparancsot adtak ki Gammino ellen, de senki sem talált a nyomára. Végül aztán a Google Maps-en található fotó buktatta le a maffiózót, akiről így kiderült, hogy a spanyolországi Galapagar városában kezdett új életbe.

Az említett képkivágáson két ember beszélget Gammino boltja előtt, a rendőröknek pedig feltűnt, hogy az egyik illető kísértetiesen hasonlít a körözött bűnözőre. Az egyik közeli étterem Facebook-oldalán találtak a szökevényről egy korábbi fotót, ami akkor készült, amikor Gammino még séfként dolgozott. Ezen a fotón tisztán kivehető volt a férfi egyik jellegzetes ismertetőjegye (egy sebhely).

A rendőrök a bizonyítékok alapján akcióba lendültek, 2021. december 17-én pedig le is tartóztatták a kiszemelt személyt. A nyomozást vezető ügyész az olasz La Repubblica érdeklődésére megerősítette az elfogás tényét. Francesco Lo Voi elismerte, hogy a Google Maps nélkül bajosan tudták volna kézre keríteni Gamminót, aki állítólag a letartóztatásakor megdöbbent, nem értette, hogyan találtak rá. Úgy hitte, hogy minden vele kapcsolatos nyomot sikerült eltüntetnie, ám a Google Maps-szel nem számolt.

Gammino az Agrigento nevű maffiaklán tagja volt éveken át, korábban kétszer is őrizetbe vették. 1998-ban gyilkosság és egyéb bűncselekmények miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, a bíróság döntését követően a római Rebibbia börtönbe szállították, ahonnan 2002-ben lécelt le az akkor zajló filmforgatási zűrzavar közepette.