szombat - 2022. december 03.
6 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 695 Ft
D 692 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A Google Maps új funkciója hozzájárulhat a Föld megmentéséhez

2021. október 14. | 10:42

Egyszerű, de nagyszerű ötlet pattant ki a térképalkalmazást fejlesztők fejéből.

A globális felmelegedést részben a szén-dioxid-pöfékelés okozza, a megoldási javaslatok – elektromos autózás, hidrogénenergia, tiszta üzemanyagok – emberekre történő ráerőltetése a károsanyag-kibocsátás csökkentését célozza. Ehhez a kampányhoz csatlakozik a Google Maps új funkciója, ami először a tengerentúlon vált elérhetővé.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben sok múlik az autósokon, próbálják őket rávenni az elektromosautó-vásárlásra, illetve a tömegközlekedés minél gyakoribb igénybevételére. Persze ez nem egyszerű, hiszen az alapból sokba kerülő villanyautók esetében a töltőinfrastruktúra még sok helyen pocsék, plusz a töltésük is egyre drágább. Arról pedig még nehezebb meggyőzni sokukat, hogy ugyan pattanjanak már fel a buszra, villamosra vagy éppen a metróra.

Ezzel persze sokan tisztában vannak, itt jön képbe a Google Maps, amely úttörő módon segít a Föld megmentésében. A térképalkalmazás egy olyan új funkciót kínál, mely lehetővé teszi az autósok számára, hogy a lehető legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású útvonalat válasszák ki maguknak az indulás előtt. A vadiúj feature az Egyesült Államokban október 13-án, vagyis tegnap debütált, Európában pedig 2022 folyamán válik elérhetővé.

A funkció olyan tényezőket vesz figyelembe, mint pl. a forgalom és az emelkedők száma, ezek alapján azt az útvonalat ajánlja, amelyen haladva az adott autó a legkevésbé környezetszennyező. Persze néha sietünk, ilyenkor minél gyorsabban szeretnénk eljutni a végponthoz, ezért a leggyorsabb útvonal választásának lehetősége természetesen nem tűnik el az alkalmazásból. De ha a szóba jöhető útirányok esetén az utazási idők nagyjából azonosak, akkor a Google Maps alapból a legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású opciót fogja kiválasztani.

Ez a sofőrnek is segítség, mivel kevesebb üzemanyagot - legyen az fosszilis vagy elektromos - használ el az út során, pénztárcakímélőnek is nevezhetjük a funkciót. A kezdeményezés mindenképp üdvözlendő, de nem szabad elfelejteni, hogy nem az autók az egyedüli okozói az éghajlatváltozásnak, és az emberi élet minden területén tudatosabban kell viselkednünk.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!