2021. október 14. | 10:42

Egyszerű, de nagyszerű ötlet pattant ki a térképalkalmazást fejlesztők fejéből.

A globális felmelegedést részben a szén-dioxid-pöfékelés okozza, a megoldási javaslatok – elektromos autózás, hidrogénenergia, tiszta üzemanyagok – emberekre történő ráerőltetése a károsanyag-kibocsátás csökkentését célozza. Ehhez a kampányhoz csatlakozik a Google Maps új funkciója, ami először a tengerentúlon vált elérhetővé.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben sok múlik az autósokon, próbálják őket rávenni az elektromosautó-vásárlásra, illetve a tömegközlekedés minél gyakoribb igénybevételére. Persze ez nem egyszerű, hiszen az alapból sokba kerülő villanyautók esetében a töltőinfrastruktúra még sok helyen pocsék, plusz a töltésük is egyre drágább. Arról pedig még nehezebb meggyőzni sokukat, hogy ugyan pattanjanak már fel a buszra, villamosra vagy éppen a metróra.

Ezzel persze sokan tisztában vannak, itt jön képbe a Google Maps, amely úttörő módon segít a Föld megmentésében. A térképalkalmazás egy olyan új funkciót kínál, mely lehetővé teszi az autósok számára, hogy a lehető legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású útvonalat válasszák ki maguknak az indulás előtt. A vadiúj feature az Egyesült Államokban október 13-án, vagyis tegnap debütált, Európában pedig 2022 folyamán válik elérhetővé.

A funkció olyan tényezőket vesz figyelembe, mint pl. a forgalom és az emelkedők száma, ezek alapján azt az útvonalat ajánlja, amelyen haladva az adott autó a legkevésbé környezetszennyező. Persze néha sietünk, ilyenkor minél gyorsabban szeretnénk eljutni a végponthoz, ezért a leggyorsabb útvonal választásának lehetősége természetesen nem tűnik el az alkalmazásból. De ha a szóba jöhető útirányok esetén az utazási idők nagyjából azonosak, akkor a Google Maps alapból a legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású opciót fogja kiválasztani.

Ez a sofőrnek is segítség, mivel kevesebb üzemanyagot - legyen az fosszilis vagy elektromos - használ el az út során, pénztárcakímélőnek is nevezhetjük a funkciót. A kezdeményezés mindenképp üdvözlendő, de nem szabad elfelejteni, hogy nem az autók az egyedüli okozói az éghajlatváltozásnak, és az emberi élet minden területén tudatosabban kell viselkednünk.