2023. szeptember 13. | 17:10

Rendkívüli kormányinfón beszélt Gulyás Gergely, az üzemanyagárakról és a napelemekről is szó volt.

Rendkívüli kormányinfót tartottak ma délután, ahol Gulyás Gergely beszélt többek közt a hamarosan megtartandó demográfiai csúcsról, de ami az autózás szempontjából lényegesebb, hogy az üzemanyagok áráról és a napelemek ügyéről is beszélt.

Mint ismert, folyamatosan emelkedik a 95-ös benzin és a gázolaj ára is, ezen a héten kétszer is emelték mindkét üzemanyagtípus árát, a gázolajét összesen 26 forinttal literenként. Gulyás Gergely meglátása szerint azért emelkedik ilyen erősen az üzemanyagár, mert Ukrajna többszörösére emelte a tranzitdíjat.

Az már más kérdés, hogy senki sem kötelez minket az orosz olaj importjára (például az Adria vezeték bővítésével javítani lehetne a helyzeten), ám a MOL-nak ez áll érdekében, így nem meglepő, hogy folyamatosan emelkednek az árak.

Beszélt Gulyás Gergely a napelemesek ügyéről is, és megerősítette, hogy aki 2023. szeptember 7-e előtt adta be igénylését napelemek telepítésére, azoknak a korábbi éves szaldóelszámolás marad érvényben 10 évig. Aki azonban ezután nyújtott be igénylést, rájuk már az új elszámolási szabályok vonatkoznak, havi szaldós elszámolással.

Gulyás arról is beszélt, hogy az elmúlt négy évben szerinte a közlekedési helyzet drámaian romlott a fővárosban. Szerinte az elmúlt években nem gyarapodott jelentősen az autók száma (az elmúlt 4 évben egyébként közel 27 ezerrel nőtt az autók száma Budapesten a KSH adatai szerint), kizárólag a városvezetés intézkedéseiben látja a problémát.

A Liszt Ferenc Repülőtér megvásárlásának ügyéről azt mondta, hogy a kormány szerint repteret eleve nem szabad eladni. Gulyás szerint halad az ügy, jól állnak a tárgyalások, de egyelőre nem közölt pontos információkat. Azt elmondta, hogy közel állnak a megegyezéshez.

Magyarország Kormánya Facebook

Magyarország Kormánya Facebook