2022. február 16. | 14:46

A mai kormányinfón elsők között esett szó a számos töltőállomáson bevezetett mennyiségi korlátozásról.

A magyar kormány május 15-ig meghosszabbította a hatósági üzemanyagárakról szóló rendelet érvényességét, a döntés rengeteg kereskedőt hozott kényszerhelyzetbe. Szerda reggelre kiderült, hogy már közel 100 töltőállomáson vezettek be mennyiségi korlátozást. Gulyás Gergely miniszter a szerdai kormányinfón a tankolási mizériáról is szót ejtett.

Töltőpisztoly

A kormánypárti politikus elmondta, tudnak arról, hogy 3-4 benzinkút már bezárt, de jelezte, hogy azok esetében 5 kilométeren belül található helyettesítő kút. Az a hír is eljutott hozzájuk, hogy a benzinár-stop miatt további kutak is játszanak a bezárás gondolatával, ha erre sor kerül, az állam kijelöl egy szolgáltatót a becsődölt benzinkutak helyére, közölte Gulyás. Hozzátette, a MOL vállalja a bezárt benzinkutak működtetését.

A miniszter azt is hangsúlyozta, a rendelet szerint korlátozások nélkül lehet tankolni, magyarul a kocsi teletankolására lehetőséget kell biztosítaniuk a kereskedőknek. Arra vonatkozólag viszont tehetnek megkötést a töltőállomások, hogy kannába legfeljebb 10 liter üzemanyagot lehessen tankolni. Ezzel a húzással megakadályozhatják, hogy komolyabb benzinturizmus és pánikvásárlás alakuljon ki.

A magyar adóhatóság rendkívül szigorúan fogja ellenőrizni a szabályok betartását.