Felmérés készült Nagy-Britanniában, amiből kiderült, hogy azok a jogosítvánnyal rendelkező szülők, akik legalább egy 18 éven aluli gyermeket nevelnek, ritkán vagy soha nem ellenőrzik az autójukra felszerelt gumiabroncsok állapotát.

A 18 év alatti gyermekkel közlekedő sofőrök azt vallották, hogy háromhavonta legfeljebb egyszer vagy ennél ritkábban csekkolják le, hogy mennyire kopottak azok a gumik, amelyeken a járművük gurul, de néhányan beismerték, hogy soha nem ellenőrzik azt, mennyire biztonságosak a gumiabroncsaik. Ezt a Protyre és YouGov közös kutatásából tudtuk meg.

Gumiabroncs profilmélységét ellenőrzi egy női sofőr

A felmérésből azt is megtudhattuk, hogy a szülők a biztonsági öveket és az üléseket gyakrabban ellenőrzik, mint a gumikat. A szülők 60 százaléka fontosabbnak tartja azt, hogy indulás előtt megbizonyosodjon arról, hogy a gyerek elment-e a WC-re, mint azt, hogy az abroncsokra egy pillantást vessen. A Protyre beszámolója szerint 2019-ben a FastFit Centre nevű szervizbe bevitt autókról leszedett abroncsok 58 százaléka szabályellenesnek bizonyult, azok túlságosan elhasználódtak vagy megrongálódtak.

„Rendkívül aggasztó, hogy a szülők nem ellenőrzik gyakran és megfelelően a gumiabroncsok állapotát. Azok, akik kopott gumikkal közlekednek, veszélybe sodorják magukat és a gyermekeiket. Az eredmények riasztóak, és aggályokat vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a lakosság mennyire veszi komolyan a gumiabroncsok biztosságának fotnosságát.” – nyilatkozta a a Protyre kiskereskedelmi igazgatója, Simon Hiorns.